Palandöken: "Butik oteller vergi indirimleri ile desteklenmeli"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kalkınmanın en önemli ayaklarından birinin turizm olduğunu belirterek...

Palandöken: "Butik oteller vergi indirimleri ile desteklenmeli"
19 Mayıs 2022 - 17:45

“TURİZM KALKINMANIN EN ÖNEMLİ AYAKLARINDAN BİRİSİ”

ANKARA – Kalkınmanın en önemli ayaklarından birinin turizm olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemize döviz girdisinin artması, kalkınmayı destekleyen en önemli noktalardan biri. Bu nedenle turizmde özellikle butik otellerin desteklenmesi, konaklama tesislerinin artırılması ve tanıtımların daha fazla yapılması 2022 sonundaki 42 milyon turist 35 milyar dolar gelir hedefine ulaşmada kilit rol oynuyor.  2 yıldır devam eden pandeminin ve bölgemizde yaşanan savaşın getirdiği ekonomik krizlerin etkisiyle bu yıl yabancı turist sayısında düşüş ihtimaline karşı iç turizmin hareketlenmesi için kampanyalar yapılmalı” dedi.


“ÜLKEMİZDE TURİZM DÖRT MEVSİMDE DE ÖNEMLİ”

Turizmin 4 mevsim hareketli olması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Ülkemizin hem kaynakları, hem doğal ve coğrafi yapısı, hem de jeopolitik konumu 4 mevsim turizme canlı kalabilme imkânı veriyor. Buna rağmen yaz turizmi her zaman kış turizminden veya kongre turizminden daha çok önemseniyor. Bu algının kırılması lazım. Konaklama imkânları geliştirilmeli, tesislerin sayısı ve niteliği artırılmalı. Bununla birlikte dolar kurunda yaşanan yükselişleri ve bölgemizde yaşanan savaş gibi küresel durumları göz önüne getirdiğimizde yabancı turist sayısındaki düşüş ihtimaline karşı iç turizme önem verilmeli. Bunun için turlar, oteller, organizasyonlar yerli turiste daha uygun imkânlar sunmalı. İç turizmde konaklama ücretleri ile yol ücretlerindeki artış büyük bir kesim insanı da kamp tatiline de yönlendiriyor. Bunda elbette pandeminin etkisi de var fakat maliyetlerin artması daha büyük etken” şeklinde belirtti.

“TURİZM HEDEFLERİNDE BUTİK OTELLER ÖNEMLİ BİR BASAMAK”

Turizm hedeflerine ulaşmada butik esnaf otellerinin önemine değinen Bendevi Palandöken, “Geçtiğimiz yıl ilk 2 ayda ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı 1 milyonken bu sene aynı dönemde bu sayı 2,8 milyona çıktı. 2020 yılındaki 12 milyon dolarlık turizm geliri 2021 yılında 24,4 milyon dolara çıktı. Bu yılsonu itibariyle hedeflenen 42 milyon turist ve 35 milyar dolar hedefine ulaşmak zor değil. Özellikle pandemiden sonra insanların daha sakin daha küçük yerlerde konaklamaya yönelmesi butik otellerde de artışı beraberinde getirdi. Bunun için konaklama vergisi gibi hem açılışta hem hizmet boyunca ödenen vergilerde indirim suretiyle esnafa destek olunmalı” diye konuştu.


“HER ŞEY DAHİL SİSTEM TURİZM BÖLGESİNDEKİ ESNAFI BİTİRİYOR”

Yerli veya yabancı turisti otele bağımlı kılan her şey dahil sistemin esnafa zarar verdiğini de vurgulayan Palandöken şöyle devam etti: “Her şey dahil sistemden vazgeçilmeli. Hem konaklayanları bir mekânda sabit kalmaya zorlayan hem de çevredeki esnafı bitiren bu sistemin ne turizme ne de ekonomiye hiçbir katkısı yok. Turizm bölgesindeki esnafın kazancı yok olurken gelen yerli veya yabancı turist ne esnafa ne çevredeki doğal güzelliklere vakit ayıramıyor. Bununla birlikte reklam ve tanıtım da ülkemizin turizmde bilinilirliğinin artmasını sağlar. 1 memnun turistin 10 turist daha getireceği herkes tarafından biliniyor.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"