Bulgaristan'dan Eskişehir Hayvanat Bahçesi'ne Teşekkür

BULGARİSTAN’DAN ESKİŞEHİR HAYVANAT BAHÇESİ’NE TEŞEKKÜR

Bulgaristan'dan Eskişehir Hayvanat Bahçesi'ne Teşekkür
12 Temmuz 2020 - 13:18
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan küçük akbabayı  tedavi eden Eskişehir Hayvanat Bahçesi’ne, Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BirdLifeBulgaria) gönderdiği bir yazı ile teşekkür etti.
Geçtiğimiz ay Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri tarafından bulunan ve zehirlenme şüphesiyle tedavi altına alınan küçük akbaba, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrimize kazandırılan Hayvanat Bahçesi'nin alanında uzman personellerince iyileştirilip, tekrar doğaya salınmıştı. Üzerindeki çipin tespit edilmesiyle BirdLifeBulgaria ile iletişime geçilerek doğal yuvasına salınan küçük akbaba şimdi özgürlüğüne kanat çırpmaya devam ediyor. 

Tedavi edilen akbaba için teşekkür mektubu
Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği, “Ertale” ismini verdikleri akbabayı iyileştirip sağlığına kavuşturduğu için Eskişehir Hayvanat Bahçesi’ne mektup ile teşekkür etti. Ertale’in Eskişehir’de doğal ortamında olduğu bilgisinin de paylaşıldığı mektupta “Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği, Doğa Derneği; Kraliyet Kuşları Koruma Derneği adına,  Ertale adlı Mısır Akbabasını kurtarmak ve yeniden doğaya bırakmak için mümkün olan en iyi bakımı sağlayarak gösterdiğiniz çaba ve özveri için derin minnettarlığımızı ifade etmek istiyoruz. Mısır Akbabası, popülasyonunda hızlı düşüş yaşayan küresel olarak tehlike altındaki türler arasındadır. Türkiye hala bu türlerin önemli bir nüfusuna sahiptir, ancak geleceği güvende değildir. Önemli ekosistem hizmetleri sunmakla kalmayan, aynı zamanda kültürel değeri yüksek olan bu muhteşem kuşun negatif nüfus eğilimini  sadece ortak çaba ve özveri ile tersine çevirebiliriz. Ertale, Etiyopya'da 2019 yılının kışında beraberinde 14 kuş ile birlikte yakalanan ve etiketlenen yetişkin bir Mısır Akbabasıdır. Aynı yılın ilkbaharında, Ertale üreme alanlarına göç etmeye başladı ve 4 bin kilometreyi aştıktan sonra Türkiye'de Eskişehir’e ulaştı. Ancak bir eş bulamadı ve o yıl üremedi. Ertale kışı tekrar Etiyopya'da geçirdi ve 2020 baharında Türkiye'deki anavatanına döndü ve Eskişehir il sınırları içerisinde bir üreme bölgesine yerleşti. Yuvasının yakınında olan küçük bir çöplükten düzenli olarak besleniyordu. Zayıf düştüğü ve zehirlenme belirtileri gösterdiği yer burasıdır. Bu olaya anında ve uygun müdahaleyi gösteren herkese ve ekibinize çok minnettarız. Çabalarınız sayesinde yetişkin Mısır Akbabası tamamen iyileşti ve şimdi kendi topraklarına ve ait olduğu Türkiye'nin vahşi doğasına geri döndü. Mısır Akbabalarının ve diğer nesli tükenmekte olan türlerin korunması için gelecekte de iyi işbirlikleri süreceğimizi umuyoruz” denildi. 

Açıldığı günden bu yana yaralanan veya herhangi bir sebeple bakıma ihtiyaç duyan hayvanları tedavi eden ve doğaya salan Eskişehir Hayvanat Bahçesi yetkilileri, doğal hayatı korumak için çalışmalarını her zaman sürdüreceklerini belirterek, hayvanların iyi olması adına çalışan tüm kuruluşlarla işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiler.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım...