Buca Belediyesi'nden "yeşil yakalı patronlar" için panel

İZMİR - Yaşanan iklim krizine karşı ulusal ve uluslararası arenada pek çok projeye imza atan Buca Belediyesi, tekstil sektöründe “yeşil yakalı patronların” çoğalması ve bu konuda farkındalık yaratmak için önemli bir etkinlik düzenledi.

Buca Belediyesi'nden "yeşil yakalı patronlar" için panel
28 Kasım 2022 - 12:17

Buca’da Tekstilde Döngüsellik Paneli

Yaşanan iklim krizine karşı ulusal ve uluslararası arenada pek çok projeye imza atan Buca Belediyesi, tekstil sektöründe “yeşil yakalı patronların” çoğalması ve bu konuda farkındalık yaratmak için önemli bir etkinlik düzenledi. AR-GE Müdürlüğü Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Merkezi tarafından, Avrupa Atık Azaltım Haftası nedeniyle  gerçekleştirilen “Tekstilde Döngüsellik Paneli”nde deneyimler de paylaşıldı.

Buca Belediyesi ana hizmet binasında gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Prof.Dr Canan Madran gerçekleştirdi. Katılımcıların ilgiyle izlediği panelde alanında uzman isimler konuk olarak yer aldı. Kaynaklarını kaybetmeden yeniden kullanan, doğru tasarımlar sayesinde kendini yenileyen bir tekstil ekonomisi yaratmak adına yapılan panele İzmir Çevre Mühendisleri Odası İklim Değişikliği Enerji ve Sürdürülebilirlik Komisyon yürütücüsü Rahile Yeni, Akçakaya Group Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Akçakaya, DCube Döngüsel Ekonomi A.Ş. kurucu üyesi Gülcan Ergün ve  Originn Platformu kurucu ortağı Nazey Erdile konuşmacı olarak katıldı.


YAŞADIĞIMIZ BİR BUHRAN

İzmir Çevre Mühendisleri Odası İklim Değişikliği Enerji ve Sürdürülebilirlik Komisyon yürütücüsü Rahile Yeni, gelinen noktada yaşanan hava olaylarına iklim değişikliği demenin mümkün olmadığını, kriz kelimesini kullanmak gerektiğini vurgulayarak, “Neden kriz demeliyiz? Kriz dediğimiz zaman bunun kelime karşılığı buhran. Yani artık ayağa kalkmamız lazım, bu konuda bir şeyler yapmamız lazım” dedi.
Tekstil sektörünün Paris Anlaşması’na uymak zorunda olduğunu belirten Yeni, bu zorunluluğu ise şöyle açıkladı: “Bir tesiste bir üretim gerçekleştiriyorsanız, her bir adımınızın çevresel boyutta, toplumsal boyutta değerlendirilmesi gerekiyor. Çevresel etkisini azalttığınız bir ürün ticari alanda artı bir değer oluşturur. Her ürünün bir karbon ayak izi var. Sanayici ilk adımdan kapıya kadar bir ürünü yönetebilir mi? Bu çok zor. Neden bir ürünün karbon salınımını hesaplamalıyız? Çünkü Paris Anlaşması'nın en önemli maddesi “Karbon vergisidir” Bu durum piyasada rekabet ortamı doğuracaktır. Ürünü almak isteyen sanayici, karbon vergisi düşük olanı tercih edecektir”

YEŞİL YAKALI PATRON
Panelde yeşil yakalı patron olarak tanımlanan Akçakaya Group Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Akçakaya, 18 yıldır tekstil sektöründe ihracatçı olarak var olduklarını belirterek, “ İşletme olarak Paris Anlaşması’na uygun olarak çalışmaya başladığımızda ilk yıllarda büyük zorluklarla karşılaştık,  ancak son yıllarda sektörde anlayışın değiştiğini, pek çok organik hammaddeye daha rahat yollardan ulaşabildiğimizi görüyoruz” diye konuştu.
Doğayı ve sürdürülebilirliği düşünerek yeni binalarını tasarladıklarını belirten Yasin Akçakaya, bu anlamda fabrikada güneş enerjisi kullandıklarını belirtti. Akçakaya, “Enerjimizin yüzde 65’ini böyle sağlıyoruz. Yağmur sularını biriktiriyoruz. Arıtma tesisimiz var. Pis suyu da arıtabiliyoruz. Teknolojide smart makinelere geçildi. Bugün geldiğimiz noktada çok mutluyuz ”dedi.

DCube Döngüsel Ekonomi A.Ş. kurucu üyesi Gülcan Ergün, doğa-değer-dönüşüm odağında döngüsel ekonomi çalışmaları yaptıklarından bahsetti. Ergün şöyle konuştu:  “Döngüsel ekonomi geri dönüşüm olarak algılanıyordu. Onun için öncelikle farkındalık çalışmaları yaptık. Yeniden Döngüsel Ekonomi için önemli olan şey, ürünün sistemin içinde kalabileceği maksimum oranda kalabilmesi. Atık dediğimiz konu sistemin için de artık hiçbir şekilde kullanılamıyorsa geri dönüşüme girmeli. Atığı çok iyi yönetiyoruz derseniz bu sistemin içinden çıkamayız. Bu nedenle tasarıma çok önem veriyoruz. Atık bir tasarım hatasıdır".

Originn Platformu kurucu ortağı Nazey Erdilek, Sürdürülebilir Moda Platformu alanındaki çalışmalarından bahsederek “Originn olarak her birimizin aynı sofrada konuşuyor olması için çalışmalar yapıyoruz, ürünün tasarlanma sürecindeki servisi ve sistemi tasarlıyoruz ”dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Hamza Dağ, İYİ Partili rakibiyle karşılaştı
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"
Cengiz Ergün: "Genel Başkanlarını iki defa yendim"