Bu davranışlar sesi bozuyor! Sesinizi korumak ve geliştirmek elinizde…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, 16 Nisan Dünya Ses Günü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede ses bozuklukları ve ses sağlığına ilişkin paylaşımda bulundu.

Bu davranışlar sesi bozuyor! Sesinizi korumak ve geliştirmek elinizde…
15 Nisan 2022 - 12:15

Bağırma, aşırı konuşma, çığlık atma, ses taklitleri, spor aktiviteleri sırasında ses suistimali ve sigara kullanma ses bozukluklarına yol açabiliyor. İnsanların yaklaşık % 7’sinin hayatlarının bir döneminde ses bozukluğu yaşadığını gösterdiğini kaydeden uzmanlar, ses sisteminin korunmasında ses hijyeninin önemini vurguluyor. Uzmanlar ses hijyeni için konuşurken veya performans gösterirken nefes desteğinin doğru kullanılmasını, sık ve şiddetli boğaz temizlemeden uzak durulmasını, günde en az iki litre kafeinsiz ve teinsiz sıvı tüketilmesini, bitki çaylarının sınırlı tüketilmesini tavsiye ediyor.

16 Nisan Dünya Ses Günü sesin hayatımızdaki önemini ve yerini vurgulamak için 2002 yılından beri kutlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, 16 Nisan Dünya Ses Günü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede ses bozuklukları ve ses sağlığına ilişkin paylaşımda bulundu.

Sesin bireyin yaşına uygun olması gerekiyor

Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, sesin perde, şiddet, rezonans ve kalitesi gibi özelliklerin bir veya birkaçında meydana gelen anormallikler ve/veya sesin bireyin yaşına ve cinsiyetine uygun olmamasının ses bozukluğu olarak tanımlandığını söyledi.

Bağırma ve aşırı konuşma ses bozukluğuna yol açabilir

Ses bozukluğunun nedeninin yapısal olduğu gibi sonradan edinilmiş, psikojenik veya ses sistemini yanlış kullanıma bağlı olabileceğini de kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, “Bağırma, aşırı konuşma, çığlık atma, ses taklitleri, spor aktiviteleri sırasında ses suistimali, sigara kullanma kullanıma bağlı bozukluklara örnek olarak verilebilir.” dedi. 

İnsanların %7’si ses bozukluğu yaşıyor

Araştırmaların insanların yaklaşık % 7’sinin hayatlarının bir döneminde ses bozukluğu yaşadığını gösterdiğini kaydeden Dr. Yeşilyurt, “Ses  bozukluğu bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Şarkı sesi kullanıcıları-şarkıcılar, tiyatro sanatçıları, öğretmenler, din görevlileri, çağrı merkezi çalışanları gibi sesleri ile geçimlerini sağlayan profesyonel ses kullanıcılarında hafif bir ses bozukluğu bile maddi, sosyal, psikolojik sıkıntılara neden olabilir. Profesyonel ses kullanıcıları ile çalışan ses terapisi alanında uzman Dil ve Konuşma terapistleri bu durumun hassasiyetinin farkındadır. Ses terapisi ve rehabilitasyonu, sağlık bilimleri fakültesi veya sağlık bilimleri enstitüsünden mezun dil ve konuşma terapistlerinin sorumluluk alanları içindedir.” diye konuştu.

Ses terapisi sesi sağlıklı hale getirmeyi hedefliyor

Ses terapisi ile amacın sesi sağlıklı hale getirmek olduğunu ifade eden Yeşilyurt, “Performans geliştirmesini ise şan eğitmenleri yapmaktadır. Ses bozukluğunu düzeltmeden performansa yönelik çalışmalar yapılırsa bu seste daha büyük ve kalıcı bozukluklara neden olabilir. Mesela kas gerilimin artması, ses telinde kanama, tek taraflı ses teli patolojilerinde karşı ses telinin de zedelenmesi veya ses teli kistinin patlayarak sulcus vokalise dönüşmesi görülebilir. Patolojinin ilerlememesi, daha büyük sorunlara yol açmaması için erken müdahale önemlidir.” uyarısında bulundu.

Profesyonel ses kullanıcıları için özel çalışmalar yapılıyor

Profesyonel ses kullanıcılarının ses bozukluğu yaşamadan koruyucu ve önleyici destek almalarının yine dil ve konuşma terapistlerinin sorumluluk alanına girdiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, “Ses teli dediğimiz şey ‘V’ şeklinde bir  kastır. Bir kas ne kadar güçlüyse travmalara karşı o kadar dayanıklıdır. Profesyonel ses kullanıcılarında ses hijyenine yönelik farkındalığın kazandırılması, postür, nefes, fonasyon teknikleri ve ses egzersizleri ile koruyucu- önleyici çalışmalar yapılmaktadır.” diye konuştu. 

Ses hijyeni ile ses sisteminin korunması hedefleniyor

Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, zayıf ses hijyeni alışkanlıklarının pek çok ses bozukluğunun ortaya çıkmasına zemin hazırladığını belirterek ses sistemini korumaya yönelik tüm davranışlara ses hijyeni denildiğini kaydetti.

Ses hijyeni için bu önerilere kulak verin!

Dr. Öğretim Üyesi Maral Yeşilyurt, ses hijyeninde dikkat edilmesi gereken maddeleri de şu şekilde sıraladı:

  1. Konuşurken veya performans gösterirken nefes desteğini doğru kullanın.
  2. Sık ve şiddetli boğaz temizleme, sık ve şiddetli öksürük ses tellerini tahriş edeceğinden bu davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
  3. Ses tellerinin hidrasyonu, nemli tutulması ve tahriş edici maddelerden uzak durulması önemlidir. Günde en az iki litre kafeinsiz ve teinsiz sıvı tüketin. 
  4. Sigara içmeyin.
  5. Reflünüz        ve/veya alerjiniz varsa tedavi olun
  6. Birçok bitki çayının da diüretik etkisi olduğundan, bitki çaylarını sınırlı için.
  7. Her gün yeterli uyumaya özen gösterin.
  8. Bağırarak konuşmayın, çığlık atmayın.
  9. Ses telleri de birer kastır. Bu kasların güçlü ve düzenli çalışması için Dil ve Konuşma Terapistinizin önerdiği  ses egzersizlerini düzenli bir şekilde yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"