Böbrek tümörlerinde erken tanı çok önemli

67 yaşındaki Gülizar Koç, Bodrum’da ilk kez yapılan “kapalı” yöntemle böbrek tümörü ameliyatı oldu ve yalnızca iki gün sonra hastaneden taburcu edildi. Anemi, diyabet, hipertansiyon gibi yara iyileşmesi açısından riskli hastalıkları olan ve kısa bir süre önce sol böbreğinde 6 cm’lik kanserli tümör tespit edilen Gülizar Koç, Acıbadem Bodrum Hastanesi’nde gerçekleştirilen kapalı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Böbrek tümörlerinde erken tanı çok önemli
01 Kasım 2019 - 11:36

İdrarında pıhtılı kanama ve sol yanında şiddetli ağrı şikayetleriyle başvuran Gülizar Koç için yapılan ultrason ve bilgisayarlı tomografi incelemeleri sonucunda sol böbreğinde 6 cm’lik bir tümör tespit edildi. Ama Gülizar Koç’un anemi, diyabet, hipertansiyon ve kolesterol gibi farklı hastalıkları da vardı. Bu hastalıklar hem ameliyatı riskli hale getiriyor hem de ameliyat sonrası yara iyileşmesini güçleştiriyordu. Acıbadem Üroloji ekibi, mevcut hastalıkları dolayısıyla açık yaraya sebebiyet vermemek ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak için “kapalı” ameliyat yöntemini uygulama kararı verdi. Zira Gülizar Koç, açık ameliyata alınsaydı yara iyileşmesi için 1 hafta zaman gerekecekti. Kendisinin mevcut hastalıklarının olası etkileri ve yaşı, göz önüne alınarak Bodrum’da ilk kez yapılan bir uygulamayla böbreğindeki tümör, kapalı ameliyatla alındı. Halk arasında “kapalı” ameliyat olarak bilinen yöntemi, uzmanlar, “laparoskopik” olarak tanımlıyor. Birkaç yerden 1-2 cm’lik kesi yaparak laparoskopik kollar yardımıyla, ameliyat gerçekleştiriliyor. Böylece açık ameliyatta oluşacak uzun kesinin yaratacağı riskler engellemiş oluyor.

Laparoskopik yöntemle sol böbreği alınan Gülizar Koç’un, ameliyat sonrası yapılan patoloji incelemeleri sonucunda tümörden tamamen kurtulduğu belirlendi ve yalnızca iki gün sonra hastaneden taburcu edildi.

Bodrum’da ilk kez yapılan laparoskopik yöntemle böbrek tümörü ameliyatının yanı sıra 67 yaşındaki başka bir hasta yine laparoskopik yöntemle, çocukluğundan bu yana çalışmayan ancak çalışmadığı fark edilmeyen sağ böbreği alınarak sağlığına kavuşturuldu.

xxx

Böbrek tümörlerinde erken tanı çok önemli

Böbrek tümörleri tüm kanserlerin yüzde 2-3 'ünü oluşturuyor ve genellikle 60-70 yaş arasında görülüyor. Hipertansiyon, obezite, sigara ve ailesinde böbrek tümörü hikayesi olması bilinen en önemli risk faktörleri arasında sayılıyor. Genellikle tanılanması ileri evre dönemlerde olan böbrek tümörleri, günümüzün gelişen görüntüleme yöntemleri sonucunda çok daha erken evrede yakalanabiliyor. Erken tanı sayesinde hastalar, böbrek tümörlerinden tamamen kurtulabiliyor. Yine gelişen tıp teknolojisi ile minimal invaziv (laparoskopi, robotik cerrahi) yöntemlerle hastalar, 1-2 gün gibi kısa sürede taburcu olabiliyorlar. Erken tanı hastalıktan kurtulmak için çok önemli olduğu için uzmanlar, riskli yaş grubundakilerin belirli periyodlarla radyolojik görüntüleme ile kontrollerinin yapılmasının çok önemli olduğunu vurguluyorlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"