Bilge Öztürk: "Benimki ilk görüşte aşktı"

Ülkemizi uluslararası platformlarda temsil eden KiteMercedes by Bilge Öztürk’ün Kurucusu Bilge Öztürk, MAG Ağustos sayısının konuğu oldu.

Bilge Öztürk: "Benimki ilk görüşte aşktı"
10 Ağustos 2021 - 09:53

Ülkemizi uluslararası platformlarda temsil eden KiteMercedes by Bilge Öztürk’ün Kurucusu Bilge Öztürk, MAG Ağustos sayısının konuğu oldu. 



“Çocukluğumdan beri büyüyünce avukat olmak istiyorum derdim” açıklamasında bulunan Bilge Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “ Benim için daha doğal daha kendim gibi hissettiğim bir iş ve yaşam biçimi olacağını düşünmüyordum, ta ki kiteboard hayatıma girene kadar. Benimki ilk görüşte aşktı. Kendimi bu kadar özgür, mutlu hem dingin hem heyecanlı ve bir o kadar kendim hissettiren bir keşifti. O an, bundan sonraki yolculuğumun başlangıcıydı. İlk maceram bir tatil günü havadaki dev kelebekleri görmekle başladı. On dört yıl önce Hawaii’de tatildeydim. Sahilde uçuşan rengârenk, dev kelebekler gibi bir şeyler gördüm ve “bu nedir?” diye arabadan fırlayışımı hatırlıyorum… Kiteboard benim için bu şekilde başladı. Hemen orada ders almaya başladım. Döndüğümde çok yaygın olmasa da Türkiye’de de yapıldığını gördüm. Önce tatilimi, yarışmaya başlayınca da hayatımı ve işimi kite programına göre ayarlamaya başlar oldum. 2011’de katıldığım Türkiye Şampiyonası ve ardından Dünya Şampiyonası ile yarış ve milli sporculuk hayatım başladı. Akyaka’ya önce sezonluk, sonra yıllık yerleştim. 2016’da KiteMercedes by Bilge Öztürk kiteboard okulumu açtım. Bundan sonrası zaten kendiliğinden gelişti. Aslında bu geçiş, alınan ani bir karar değil de yaşayarak kendiliğinden şekil alan bir süreçti diyebiliriz.”



Ülkemizi uluslararası platformlarda temsil eden ve KiteMercedes by Bilge Öztürk’ün Kurucusu Bilge Öztürk, gördüğü dev kelebeklerle başlayan tutkusunu, dünyanın en verimli kiteboard alanlarından biri olan Akyaka’daki okulunda, her yaştan öğrencisiyle paylaşıyor.

Esasında Bilge Öztürk’ü avukat olarak tanıyoruz. Kite okulu sahibi Bilge Öztürk’e geçiş nasıl oldu?
Çocukluğumdan beri büyüyünce avukat olmak istiyorum derdim. Benim için daha doğal daha kendim gibi hissettiğim bir iş ve yaşam biçimi olacağını düşünmüyordum, ta ki kiteboard hayatıma girene kadar. Benimki ilk görüşte aşktı. Kendimi bu kadar özgür, mutlu, hem dingin hem heyecanlı ve bir o kadar kendim hissettiren bir keşifti. O an, bundan sonraki yolculuğumun başlangıcıydı. İlk maceram bir tatil günü havadaki dev kelebekleri görmekle başladı. On dört yıl önce Hawaii’de tatildeydim. Sahilde uçuşan rengârenk, dev kelebekler gibi bir şeyler gördüm ve “bu nedir?” diye arabadan fırlayışımı hatırlıyorum… Kiteboard benim için bu şekilde başladı. Hemen orada ders almaya başladım. Döndüğümde çok yaygın olmasa da Türkiye’de de yapıldığını gördüm. Önce tatilimi, yarışmaya başlayınca da hayatımı ve işimi kite programına göre ayarlamaya başlar oldum. 2011’de katıldığım Türkiye Şampiyonası ve ardından Dünya Şampiyonası ile yarış ve milli sporculuk hayatım başladı. Akyaka’ya önce sezonluk, sonra yıllık yerleştim. 2016’da KiteMercedes by Bilge Öztürk kiteboard okulumu açtım. Bundan sonrası zaten kendiliğinden gelişti. Aslında bu geçiş, alınan ani bir karar değil de yaşayarak kendiliğinden şekil alan bir süreçti diyebiliriz.

Kiteboard’u bu kadar özel kılan nedir? Şimdilerde en popüler spor. Hemen hemen bütün ünlüleri de kite yaparken görmek mümkün…
Kiteboard, öncelikle rüzgâr ve denizle iç içe bir spor, doğayla bütünleşmek ve onun bir parçası gibi hissetmek inanılmaz bir meditasyon. Rüzgâra yön verirken denizde özgürce istediğin yere gitmek demek. Mutluluk, huzur, özgürlük. Temel eğitimi 6 saat gibi kısa bir sürede tamamlıyoruz. Genel sağlık durumu iyi olan, her yaştan herkes yapabilir. Bir spor dalının bu kadar geniş bir yelpazeye hitap etmesi çok önemli. Ayrıca inanılmaz güzel kaslarınız oluyor. Sizi uzun süre spor yapmış gibi fit tutuyor. Bağımsız kaymaya başladığınızda ekipmanları arabaya, uçağa atıp istediğiniz yere gidebilme kolaylığı var. Kiteboard artık bir hobi olmaktan çıkıp yaşam biçimi haline geliyor.

Kiteboard’a kaç yaşında başlanabilir? Kimler yapabilir? Yapabilmek için çeşitli şartlar gerekiyor mu?
30kg ve üstü, genel sağlık durumu iyi olan ve yüzme bilen herkes yapabilir. Bizim şimdiye kadar, 6 yaşından 75 yaşına; 30kg’den 140 kg’ye kadar öğrencimiz oldu.

Ne kadar zamanda öğreniliyor?
Temel eğitimimiz 6 saat. Bu süre sonunda mutlaka board aşamasına geçmiş ve biraz kaymaya başlamış oluyorsunuz. 6 saatlik eğitimi 2 veya 3 saatte tamamlamış oluyoruz. Sonrasında belli bir seviyeye gelinmişse tek başına, değilse eğitmen eşliğinde devam edilebilir.

Akyaka hakkında neler söylemek istersiniz?
Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı, şehirleşme ve gürültüden uzak, kendine has bir Ege kasabasıdır. Doğal koşulları sayesinde dünyada bilinen en iyi kiteboard alanlarından biridir. Kiteboard sporunun burayla bütünleşmesi itibarıyla özellikle spor turizmi açısından çok ciddi bir gelişme sürecine girmiştir. Bu süreç daha çok yapı ve kargaşa değil tam tersi spor, kaliteli yaşam ve esnafın yüzünü güldüren, nitelikli turizmi canlandıran bir etkidir. Yerli turizmin yanı sıra, dünyanın birçok kıtası ve ülkesinden gelen turistler, başta kiteboard olmak üzere Akyaka’nın sunduğu olanaklar ve doğal güzellikler karşısında adeta büyülenmektedir. Doğal koşulları kiteboard sporu için mükemmeldir. Sığ ve dibi kum deniziyle; denizden karaya esen sağnaksız temiz rüzgarıyla, boğucu olmayan ferah havası ve doğal güzellikleriyle öğrenmeyi kolaylaştıran güvenli ve çok önemli bir noktadır. Kiteboard sporunun akrobasi (Freestyle), hydrofoil(olimpik sınıf), ve her disiplini için harika koşullar sunan bu nokta aynı zamanda dünyada yarışan sporcuların da uğrak antrenman yeridir. Dalaman Havalimanı’na 70 km, Bodrum-Milas Havalimanı’na 104 km, Denizli Çardak Havalimanı’na 210 km ve İzmir Havalimanı’na 220 km mesafededir.

Türkiye’de ve dünyada kiteboard deyince neler söylemek istersiniz?
Artık Olimpik bir spor olan kiteboard, 2024 Paris Olimpiyatları yolunda giderken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, kiteboard formula sınıfını mümkün olan tüm olimpik yarışlara eklemeye başlamıştır. Tarihte kiteboard formula sınıfının dahil edildiği ilk yarış, 2019 Ekim ayında “ANOC World Beach Games” adı altında Katar’da gerçekleşmiştir. Dünyanın yalnızca kotayı kazanan ilk 20 kadın ve erkek sporcusunun Olimpiyat Komitesinin daveti ile dahil olabildiği bu tarihe geçen yarışta ülkemizi temsil eden ilk kadın kiteboard sporcusu oldum. Hala okulumuzda antrenmanlarımıza devam ederken bir yandan da gençlerimizi bu yolda hazırlamak için çoktan kollarımızı sıvadık. KiteMercedes olarak bugüne kadar birçok Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yaparak kiteboard sporuna destek olduk ve gençlerimizin önünü açtık. 

Yeni projeler var mı?
KiteMercedes by Bilge Öztürk olarak kiteboard sporunu sevdirmeye, yeni yarışçılar yetiştirmeye ve hobiden çok bir yaşam biçimi olan kiteboardu anlatmaya devam edeceğiz. Merak eden herkesi Akyaka’ya okulumuza bekliyorum.


Doğallığı, samimiyeti ve duru güzelliği ile izleyen herkesi kendisine hayran bırakan başarılı oyuncu Hande Doğandemir’in kapak yıldızı olduğu MAG Ağustos, dopdolu içeriği, tatile özel dosya konuları, röportajları ve yazarları ile www.magdergi.com.tr , Turkcell Dergilik, Google Play, Apple Store, Türk Telekom ve DMAX’ de online olarak okurlarıyla buluşuyor. n11.com sitesi üzerinden MAG Haziran sayısına ulaşmanız mümkün. Keyifli içeriğimizi ve gündeme dair gelişmeleri @magdergi Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu
Prof. Dr. İlber Ortaylı İZKİTAP Fest'e konuk oldu
İZKİTAP Fest kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor
İZKİTAP Fest kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor