Beyin Sağlığına Giden Yol Ağızdan Geçiyor
Medicana International İzmir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hasan Armağan Uysal, ağız içinde başlayan ve Alzheimer’dan vasküler demansa uzanan süreci anlattı: Beyin Sağlığına Giden Yol Ağızdan Geçiyor!

23 Mayıs 2025 - 12:18
Alzheimer’dan vasküler demansa uzanan süreç
Ağız ve diş sağlığı, lokal bir sorun olmanın çok ötesinde bir önem taşıyor. Ağızdaki bazı bakteriler önem alınmazsa beyin sağlığını da tehdit etmeye başlayabiliyor. Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Hasan Armağan Uysal, ağız içinde başlayan ve Alzheimer’dan vasküler demansa uzanan süreci anlattı. Uzm. Dr. Hasan Armağan Uysal, “Son araştırmalarda Alzheimer hastalarının beyninde ağızdaki bazı bakterilerin DNA’sına rastlanmıştır. Özellikle yaş almış bireylerde ağız sağlığı ile beyin sağlığının doğrudan ilişkili olduğunu söylemek mümkündür” dedi.Medicana International İzmir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hasan Armağan Uysal, özellikle yaşlı bireylerde ağız sağlığının beyin üzerinde belirleyici bir rol oynadığını vurgulayarak, “Ağız sağlığı, beynin sağlığıyla doğrudan ilişkili. Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla uğraşan bizler için, sistemik inflamasyonun beyne yansımaları çok önemli” dedi.
Uzm. Dr. Hasan Armağan Uysal, ileri diş eti hastalığı olarak tanımlanan periodontitisin, kronik inflamasyon oluşturan bir tablo olduğuna dikkat çekerek, “Bu durumda özellikle ‘Porphyromonas gingivalis’ gibi bakteriler diş eti dokusuna yerleşir ve zamanla kan dolaşımına karışır. Buradan da beyin bariyerini aşarak merkezi sinir sistemine ulaşabilecekleri düşünülmektedir” açıklamasında bulundu.
‘Ağızdaki yangının dumanı, beynimize gidiyor’
Bilimsel çalışmaların bu bakterilerin DNA’sının Alzheimer hastalarının beyinlerinde tespit edildiğini ortaya koyduğunu belirten Uzm. Dr. Hasan Armağan Uysal, “Bu bakterinin salgıladığı gingipain adlı enzim, beyin dokusunda nörotoksik etkilere neden olabilmektedir. Aynı zamanda bu tür kronik enfeksiyonlar, mikroglial aktivasyonu tetikleyerek beyinde nöroinflamasyonu artırmaktadır” dedi.Ağız sağlığıyla beyin arasındaki sinirsel bağlantıya da değinen Uzm. Dr. Hasan Armağan Uysal, sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda en çok üzerinde durulan yol trigeminal sinir yoludur. Dişlerden ve diş etinden çıkan duysal lifler trigeminal sinir aracılığıyla ponsa, oradan da merkezi sinir sistemine taşınır. Bakteriyel enfeksiyonların sinir yolu üzerinden beyne taşınması daha çok olfaktör sinir aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Koku alma siniri doğrudan beyinle bağlantılıdır ve olfaktör epitelyum bariyer özellik göstermez. Bu nedenle, bazı araştırmalar ağız ve burun florasındaki mikroorganizmaların, özellikle olfaktör yol üzerinden limbik sisteme ulaşabileceğini öne sürüyor. Bu sinirsel yollar, sadece duyuyu iletmekle kalmayıp, aynı zamanda enfeksiyonların veya inflamasyonun da ‘sessiz taşıyıcısı’ olabilir.”
YORUMLAR