Berlin'in 90 yıllık tarihine sinematografik bir yolculuk!

Pera Müzesi Film Programları, 29 Mayıs - 3 Temmuz tarihleri arasında, Almanya’nın en önemli film müzelerinden biri olan Berlin Film ve Televizyon Müzesi iş birliğiyle Berlin - Yuva Denilen Şehir başlıklı bir program sunuyor. Deutsche Kinemathek küratörlüğündeki program, 20. yüzyılı çalkantılar içinde geçirmiş çok yönlü kentin 90 yıllık tarihini gözler önüne seriyor.

Berlin'in 90 yıllık tarihine sinematografik bir yolculuk!
27 Mayıs 2019 - 17:53

 Pera Film’in, 29 Mayıs - 03 Temmuz tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturduğu Berlin - Yuva Denilen Şehir başlıklı film programı, sinema tarihinde büyük önem taşıyan dokuz yapıma yer veriyor. Deutsche Kinemathek küratörlüğünde hazırlanan program kapsamında Berlin’in Varoşları, M, Berlin’de Bir Yerde, Milyonda İki, Kaygı, 45 Doğumlu, Gece Kesişen Yollar ve Ostkreuz perdeye yansıyor. Filmler, kent manzarasındaki değişime panoramik bir bakış sunarken, sakinlerinin yaşamlarını ve mücadelelerini de mercek altına alıyor.

Berlin - Yuva Denilen Şehir film programı kapsamında gösterilen Berlin’in Varoşları, Gerhard Lamprecht imzası taşıyor. Aynı zamanda Berlin’deki Deutsche Kinematek Film Müzesi’nin kurucusu olan Lamprecht, 1925 tarihli Berlin’in Varoşları’nda, Alman ressam Heinrich Zille’nin Berlin’deki sosyal yaşam betimlemesini beyaz perdeye aktarıyor. Yönetmenin, ikinci Dünya Savaşı’ndan bir kaç ay sonra çektiği ilk film Berlin’de Bir Yerde ise, harap olmuş şehrin sakinlerinin psikolojilerine gerçekçi bir bakış sunuyor. Fritz Lang’ın yönetmenliğini üstlendiği 1930 yapımı M, toplumsal eleştiriyi gerilimle buluşturarak, kişisel delilik - toplumsal histeri panoraması oluşturuyor.   

1961 yılında Berlin Duvarı inşa edilmeden birkaç ay önce çekilen Milyonda İki’nin yönetmen koltuğunda Victor Vicas oturuyor. Film, kentin kendine özgü atmosferini yansıtırken, ana karakterlerinin hem özel hem de meslek hayatlarındaki zorluklarla bağlantısını kurmaya çalışıyor. 1965 yazında Doğu Berlin’de geçen 45 Doğumlu filminde yönetmen Jürgen Böttcher, belgesel niteliği taşıyan görsellerle başka bir hayat arzusunun hikâyesini anlatıyor. Helga Schubert’in otobiyografi niteliğindeki Kaygı filmi, eleştirmenler tarafından Doğu Almanya’da çekilmiş en etkileyici kadın filmi olarak nitelendiriliyor.

Berlin Duvarı’nın yıkılmasından kısa bir süre sonra, iki Almanya arasında “insansız bölgede” yaşayan 15 yaşındaki bir genç kızın öyküsünü bölümler halinde anlatan Ostkreuz, Michael Klier imzasıyla perdeye yansıyor. 1999 Cannes Film Festivali’nde “Yönetmenlerin On Beş Günü” seçkisinin açılış filmi olan Gece Kesişen Yollar, birleşme sonrası Almanya’sında geçiyor.  Bozulmakta olan bir sosyal düzende ilişkilerin nasıl yok olduğuna dikkat çeken filmin yönetmen koltuğunda Andreas Kleinert oturuyor. Helmer’in 1999 tarihli kısa filminden uyarlanan, yönetmenliğini Hannes Stöhr’nün yaptığı Berlin Almanya’dadır, eski bir mahkumun yeni bir dünyayı öğrenme serüvenindeki hüznü incelikli bir mizah ve teknolojik yönden gerçekçi bir yaklaşımla bir araya getiriyor.

Pera Film’in Berlin - Yuva Denilen Şehir film programı, 03 Temmuz’a kadar izlenebilir. Biletler Biletix’den temin edilebilir.

 #PeraFilm

Gösterim Programı

Berlin - Yuva Denilen Şehir

29 Mayıs - 3 Temmuz 2019

29 Mayıs Çarşamba 

19.00     Berlin’in Varoşları (115')

Slums of Berlin

1 Haziran Cumartesi 

16.00     Milyonda İki (98')

Two Among Millions

2 Haziran Pazar

16.00     Berlin’de Bir Yerde (85')

Somewhere in Berlin

8 Haziran Cumartesi 

16.00     45 Doğumlu (97')

Born in '45

9 Haziran Pazar

16.00     Kaygı (99')

Apprehension

11 Haziran Salı

19.00     M (111')

12 Haziran Çarşamba 

19.00     Gece Kesişen Yollar (98')

Paths in the Night

13 Haziran Perşembe 

19.00     Ostkreuz (86')

15 Haziran Cumartesi 

16.00     Berlin Almanya’dadır (97')

Berlin is in Germany

16 Haziran Pazar 

16.00     Berlin’in Varoşları (115')

Slums of Berlin

18 Haziran Salı

19.00     Milyonda İki (98')

Two Among Millions

22 Haziran Cumartesi 

13.00     Berlin’de Bir Yerde (85')

Somewhere in Berlin

27 Haziran Perşembe 

19.00     45 Doğumlu (97')

Born in '45

28 Haziran Cuma 

21.00     M (111')

29 Haziran Cumartesi 

14.00     Ostkreuz (86')

30 Haziran Pazar 

16.00     Berlin Almanya’dadır (97')

Berlin is in Germany

2 Temmuz Salı  

19.00     Kaygı (99')

Apprehension

3 Temmuz Çarşamba

19.00     Gece Kesişen Yollar (98')

Paths in the Night 

Berlin – Yuva Denilen Şehir  Film Detayları

29 Mayıs - 03 Temmuz 2019

Berlin’in Varoşları

Slums of Berlin

Yönetmen: Gerhard Lamprecht

Oyuncular: Bernhard Goetzke, Paul Bildt, Aud Egede-Nissen, Arthur Bergen

Almanya, 1925, 115', siyah-beyaz  

Diyalogsuz  

Gerhard Lamprecht imzalı uzun metrajlı bir film olan Berlin’in Varoşları, Alman ressam Heinrich Zille’nin Berlin’deki sosyal yaşam betimlemesini beyaz perdeye aktarıyor. 1925 yapımı film, hapisten yeni çıkmış ve tekrar topluma karışmakta zorlanan mühendis Robert Kramer’ın hikâyesini anlatıyor. Hayatına son vermek isteyen Kramer’a, seks işçisi Emma engel oluyor. Sinema tarihinde Alman sinemasının 1903 – 1931 yılları arasındaki eserlerini derlediği çok ciltlik eseri Deutsche Stummfilme ile tanınan Gerhard Lamprecht, 1963 yılında Berlin’deki Deutsche Kinematek film müzesini kurdu.

M

Yönetmen: Fritz Lang

Oyuncular: Peter Lorre, Ellen Widmann, Inge Landgut, Otto Wernicke

Almanya, 1930, 111', siyah-beyaz  

Almanca; Türkçe altyazılı  

Ekran dışından gelen ıslık sesinin basit ama ürkütücü melodisi, genç bir kızın ölümünü haber veriyor. Seri katil Hans Beckert (Peter Lorre) adım adım Elsie Beckmann adlı küçük kıza yaklaşırken, kadrajdaki bir afiş “Katil Kim?” diye soruyor. Fritz Lang’ın çarpıcı başyapıtı M, sert bir toplumsal eleştiriyi tüyler ürperten bir gerilimle buluşturarak, bugün bile psikolojik gerilim filmleri için örnek teşkil eden bir kişisel delilik - toplumsal histeri panoraması oluşturuyor.

Berlin’de Bir Yerde

Somewhere in Berlin

Yönetmen: Gerhard Lamprecht

Oyuncular: Siegfried Utecht, Harry Hindemith, Hedda Sarnow, Charles Brauer

Almanya / Germany, 1946, 85', siyah-beyaz  

Almanca; Türkçe altyazılı  

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Berlin, harap bir haldedir. Gustav, Willi ve arkadaşları için şehrin harabeleri, heyecanlı olduğu kadar tehlikeli bir oyun parkıdır. Oynadıkları oyunlar, vakit geçirmelerine yardımcı olmaktadır, özellikle babasının esir kampından döneceği günü bekleyen Gustav için. Bir gün, karşılarına çaresiz ve bitap bir halde bir yabancı çıkar… Gerhard Lamprecht’in savaş sonrası çektiği ilk film olan ve savaşın sona ermesinden yalnızca aylar sonra çekilen Berlin’de Bir Yerde, harap olmuş şehrin sakinlerinin psikolojilerine gerçekçi bir bakış sunuyor.

Milyonda İki

Two Among Millions

Yönetmen: Victor Vicas

Oyuncular: Hardy Krüger, Loni von Friedl, Joseph Offenbach, Ilse Fürstenberg

Batı Almanya, 1961, 98', siyah-beyaz  

Almanca; Türkçe altyazılı  

Milyonda İki, Batı Berlin’de bir meyhane satın alıp yaşamlarını sürdürmeyi planlayan Doğu Berlinli genç bir çiftin aşk hikâyesine odaklanıyor. Berlin Duvarı inşa edilmeden birkaç ay önce çekilen bu film, Berlin’in kendine özgü şehir atmosferini gerçeğe yakın bir sahnelemeyle yakalamaya ve bunun, ana karakterlerinin hem özel hem de mesleki hayatlarındaki zorluklarla bağlantısını kurmaya çalışıyor.

45 Doğumlu

Born in '45

Yönetmen: Jürgen Böttcher

Oyuncular: Monika Hildebrand, Rolf Römer, Paul Eichbaum, Holger Mahlich

Doğu Almanya, 1966, 97', siyah-beyaz  

Almanca; Türkçe altyazılı  

1965 yazında Doğu Berlin’de geçen filmde, Alfred ve Lisa yeni boşanmıştır. “Al” tamirci, “Li” ise pediatri hemşiresidir. Al, izin gününde şehri dolaşır, eski motosiklet arkadaşlarıyla buluşur ve Rita adlı sarışın bir kadınla flört eder. Evliyken oturdukları Prenzlauer Berg’deki evlerinden ayrıldıktan sonra annesinin yanına taşınır. Ancak Al, komşusu Mogul vasıtasıyla halen Li ile irtibat halindedir. Geleceklerinde belki de yeniden başlama umudu vardır… 1950’lerin İtalyan neorealistlerinden büyük ölçüde esinlenen Jürgen Böttcher, şiirsel olduğu kadar belgesel niteliği taşıyan görsellerle başka bir hayat arzusunun hikâyesini anlatıyor.

Kaygı

Apprehension

Yönetmen: Lothar Warneke

Oyuncular: Christine Schorn, Hermann Beyer, Cox Habbema, Mike Lepke

Doğu Almanya, 1981, 99', siyah-beyaz  

Almanca; Türkçe altyazılı  

Eşinden boşanmış 30’lu yaşlarındaki Inge Herold, 15 yaşındaki oğluyla birlikte yaşamaktadır. Psikolog olarak çalışan Inge’nin evli bir adamla ilişkisi vardır. Meme kanseri olduğunu ve ertesi gün ameliyat olması gerektiğini öğrenince derinden sarsılır ve hayatını gözden geçirmeye başlar. Helga Schubert’in kısmen otobiyografi niteliğindeki güçlü senaryosu sayesinde Kaygı, eleştirmenler tarafından Doğu Almanya’da çekilmiş en etkileyici kadın filmi olarak görülüyor.

Ostkreuz

Yönetmen: Michael Klier

Oyuncular: Laura Tonke, Miroslaw Baka, Suzanne von Borsody, Stefan Cammann

Almanya, 1991, 86', renkli  

Almanca; Türkçe altyazılı  

Ostkreuz, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından kısa bir süre sonra, iki Almanya arasındaki, hem gerçek hem de mecazi açıdan “insansız bölgede” yaşayan 15 yaşındaki Elfie’nin öyküsünü bölümler halinde anlatıyor. Film, genç kızın ve dolaylı olarak Almanya’nın yaşadığı zorlukların altını çizmek için, neorealist bir estetikten yararlanıyor. Elfi’nin Berlin’in yeraltı dünyasındaki gezintisinin güzel olduğu kadar hüzünlü öyküsünü acı bir gerçeklikle anlatan Michael Klier, televizyon görüntülerinin çok hızlı ve değişken olduğu bir hayatı betimliyor.

Gece Kesişen Yollar

Paths in the Night

Yönetmen: Andreas Kleinert

Oyuncular: Hilmar Thate, Cornelia Schmaus, Henriette Heinze, Dirk Borchardt

Almanya, 1999, 98', siyah-beyaz  

Almanca; Türkçe altyazılı  

Orta yaşlı bir adam olan Walter, beklenmedik bir şekilde işsiz kaldıktan sonra, hayatına amaç katacak bir şey bulmak üzere geceleri şehrin sokaklarında dolaşmaya başlar. Alaycı genç bir çiftle arkadaş olan Walter, karısının saygısını geri kazanmak için pahalı bir mücevher çalmaya çalışır. 1999 Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü seçkisinin açılış filmi olan Gece Kesişen Yollar, siyah beyaz görsellerle bezeli dramatik bir eser. Birleşme sonrası Almanya’sında geçen film, bozulmakta olan bir sosyal düzende ilişkilerin nasıl yok olduğuna dikkat çekiyor.

Berlin Almanya’dadır

Berlin is in Germany

Yönetmen: Hannes Stöhr

Oyuncular: Jörg Schüttauf, Julia Jäger, Robin Becker, Robert Lohr

Almanya, 2001, 97', renkli  

Almanca; Türkçe altyazılı  

11 yıllık hapis cezasını tamamladıktan sonra serbest kalan, eski Alman Demokratik Cumhuriyeti vatandaşı Martin Schultz, Duvar’ın yıkılışına hapishanedeki hücresinden tanıklık etmiştir. Evine umutla dönen Martin, karşılaştığı Doğu Berlin’i tanıyamaz. Artık “Yeni Berlin” vardır ve “Eski Doğu Berlin” geriye kalan tüm özeliklerini yitirmek üzeredir. 11 yıllık yokluğu zamanda yolculuk yapmakla eşdeğer olan Martin, “yeni” dünyada kendi yerini bulmaya çalışırken birbiri ardına sorunlarla karşılaşır. Helmer’in 1999 tarihli kısa filminden uyarlanan ve titiz bir araştırmanın ürünü olan Berlin Almanya’dadır, eski bir mahkumun yeni bir dünyayı öğrenme serüvenindeki hüznü incelikli bir mizah ve teknolojik yönden gerçekçi bir yaklaşımla bir araya getiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz kalmadı
TESK Başkanı Palandöken: Memlekette manav, kasap, marangoz...
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi
İzmir'de toplu ulaşım ve trafikte Cumhurbaşkanlığı Bisiklet...