Bergama pamuğuna "mıntıka farkı verilmeli" önerisi

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğuları: Bergama pamuğuna mıntıka farkı verilmeli

Bergama pamuğuna "mıntıka farkı verilmeli" önerisi
15 Aralık 2020 - 14:29
Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğuları, Ziraat Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Bergama da çiftçinin yüzü gülerse herkesin yüzünün güleceğini söyleyen Taşkıranoğulları “Bergama ve Bakırçay pamuğuna mıntıka farkı ödenmeli çünkü burada yetişen pamuklar dünyanın en kaliteli üç pamuğundan biri. Bergama ne kadar ekerse Ege bölgesinin pamuğu kalitesi yükselecektir. Bergama pamuk ekilirse Söke pamuğunun fiyatı da kalitesi de artacaktır çünkü bunlar karıştırılacaktır. Bu yüzden Bergama pamuğu Ege Bölgesi pamuğuna temsiliyet kazandıracağı için mıntıka farkı ödenmelidir” dedi.

BERGAMA BİR TARIM KENTİ
“Bergama hala bir tarım kenti sanayi yok, ben Bergama ya kaymakamlı köy diyorum. Tarımda ilgili sorun ve sıkıntılara gelirsek sorunlar kartopu gibi gittikçe büyüyor. Çözümler gecikiyor, bu sorunlar kısaca: Girdi maliyetlerinin çok yükselmesi, küresel ısınmanın getirdiği çevre felaketleri; dolu, yağmur, ani sel baskınlar vs. bu üç ya da dört kulvarda tarımın sorunları var. Oysa Bergama da tarımın, çiftçinin yüzü gülerse herkesin yüzü güler.

DOMATESDE HEPİMİZ SUÇLUYUZ
Bugün domates üreticisi Bergama da ciddi sıkıntı yaşıyorsa bunda hepimiz suçluyuz. Yapılan sözleşmelerin bağlayıcılığı fabrika tarafından yok sadece üreticinin taahhüdü var. Tek taraflı bir süreç var

PRİMLER OCAK AYINDA AÇIKLANMALI
Devletimizden beklediğimiz yağlı tohumlarda ve diğer tarım ürünlerinde verilen primler Ocak ayında açıklanmalı. Böyle olursa çiftçi ona göre hesabını yapar, ne ekip ekmeyeceğini bilir bu bir tarım politikası olmalıdır. Özellikle pamukta primin geç açıklanması ve geç ödenmesi çiftçimiz çok sıkıntıya sokuyor.

BORSA DA YANLIŞ GİDEN BİRŞEYLER VAR
Özellikle İzmir özelinde Ticaret Borsasında yanlış giden bir şeylerin olduğuna inanmaktayız. Borsa da pamuğunu dünya fiyatı 12 buçuk lira yerli pamuk ise 2 TL aşağıdan işlem görüyor. Niye bu böyle eskiden İzmir de pamukta makineli tarım yapılmadığı için fiyatın çer çöp yüzünden düşük çıktığı söylenirdi. Şimdi İzmir ve Bergama özelinde yüzde 98 makineli tarıma makine ile toplamaya geçildi. Fiyat farkının olmaması lazım, Borsa da hem alım satım süresi yarım ya da bir saat gibi sınırlı hem de fiyatlar yazılmıyor! Çiftçi bu yüzden neyi kaça alıp sattığını bilmiyor.

RANDIMAN KONUSU ÖNEMLİ
Pamuk üreticisi pamuğunun kaç randıman olduğunu ve bunun nasıl ölçüldüğünü bilmek zorunda. Buralarda 40 – 41 randıman yazılıyor bu bana ortalama bir rakam gibi geliyor. 45 ile 36 randımanın ortalaması alınıyor. Birde renk olayı burada 31 hatta 21’e kadar düşüyor.

PAMUK TEŞVİK EDİLMELİ
Pamuk dediğim gibi ana ürün deseni pamuk para etmez ise diğer ürünlerde para etmiyor. Bizim bu yıl pamuk fiyatından beklentimiz borsa beş TL olması ve en aşağı 1 buçuk lira prim verilmesi. Pamuk 6 buçuk lira olursa çiftçi biraz para kazanır ve yatırım yapabilir. Hesap ortada ekim, tohum, toplama maliyetleri ortada bugün zararlı böcekler için bile çiftçi dekar başına 30 kuruş harcıyor. Bugünlerde bir kuraklıktan bahsediliyor. Bugün damlama sulama sistemine geçmek için bile beş yıllık bir sistem için dekar başına 30 kuruş maliyetten bahsediliyor.

PAMUK EKİM ALANLARINI ARTIRMALIYIZ
Ülkemiz tekstilcisinin yılda 1buçuk milyon ton pamuğa ihtiyacı var biz ülke olarak beş yüz bin ton üretmekteyiz. Bergama da üretim 100 bin dekarın altına düştü. Bu rakam kolaylıkla 150 bine çıkar Dikili, Bergama ve Kınık’ta düşünülürse rakamın 200 bin dekarı geçeceğini düşünüyorum. Pamuk ana ürün deseni pamuk para yaparsa diğer ürünlerde para yapıyor domates, mısır ve ayçiçeği alıcısı fiyatını pamuğa göre belirliyor. Pamuk fiyatı yüksek ise bu ürünlerinde fiyatı yüksek oluyor.

BERGAMA PAMUĞUNA MINTIKA FARKI ÖDENMELİ
Bergama ve Bakırçay pamuğuna mıntıka farkı ödenmeli çünkü burada yetişen pamuklar dünyanın en kaliteli üç pamuğundan biri. Bergama ne kadar ekerse Ege bölgesinin pamuğu kalitesi yükselecektir. Bergama pamuk ekilirse Söke pamuğunun fiyatı da kalitesi de artacaktır çünkü bunlar karıştırılacaktır. Bu yüzden Bergama pamuğu Ege Bölgesi pamuğuna temsiliyet kazandıracağı için mıntıka farkı ödenmelidir.

PAMUKÇU DEKAR BAŞINA 3500 TL KAZANMALI
Bu yıla bakarsak pamukçu dekara başına 3500 TL ortalama bir gelir elde ederse para kazanır gelecek yıl eker. Ve yatırım yapar aksi takdirde pamuk ekilmez ise diğer ürünlerde para etmez. Bu yıl domatesçi ve mısırcının durumu ortada sadece Ayçiçek ve buğday üreticisi biraz para kazanabildi.”

Kaynak: Bakırçay Ziraat Gazetesi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"