Bayramı sağlıklı geçirmeye yardımcı beslenme önerileri

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler Genç hem bayramı sıkıntısız geçirmenizi sağlayacak, hem de metabolizmayı rahatlatıcı önerileri sıraladı...

Bayramı sağlıklı geçirmeye yardımcı beslenme önerileri
17 Ağustos 2018 - 12:47

Kurban bayramına bir iki gün kaldı. Şimdiden bayramlarımızın olmazsa olmazı büyük yemek masaları için hazırlıklar yapılmaya başlandı bile. Ancak tüm uyarılara rağmen bayram boyunca hala beslenme hataları yapılabiliyor. Bayramda yüksek oranda et yemek, aşırı kalorili ve çok miktarda besin alımı ise kalp-damar hastalıkları, tansiyon problemleri, kan şekeri dengesizlikleri, hazımsızlık, sindirim sorunlarıyla karşı karşıya kalınmasına neden olabiliyor. Beraberinde gereksiz kalori sonucu kilo sorunu oluşuyor. Tüm bunları yaşamamak için de küçük porsiyonlar halinde ölçülü yemek yemeye dikkat etmek gerekiyor. 

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler Genç hem bayramı sıkıntısız geçirmenizi sağlayacak, hem de metabolizmayı rahatlatıcı önerileri sıraladı...

  • Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı güçlü yapmak gün içerisindeki açlık krizlerinin önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Elbette, kuvvetli kahvaltıda kalorisi yüksek gıdalar yerine protein ve posa içeriği yüksek besinler tercih etmek gerekiyor ama kurban bayramının vazgeçilmezi ciğer ve et kavurmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle tansiyon ve kalp hastaları olanların daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Bunun için yumurta ve peynir kahvaltıda et yerine tercih edilmeli. Ayrıca, beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek tercih etmeye ve simit-poğaça, börek gibi karbonhidrat içeriği yüksek ürünlerden uzak durmaya çalışın.

  • Öğlen ve akşam yemeklerinde fazla et yenmemeli

Kurban bayramının en önemli geleneklerinden biri de, kesilen etten her öğünde sofrada mutlaka bulunması. Vücudun proteine her gün ihtiyacı oluyor. Et de bir protein kaynağı olduğundan onun da tüketilmesi gerekiyor, ancak fazlasının zararlı olduğu unutulmamalı. Örneğin öğle yemeğinde fazla miktarda et yenildiyse, akşamına sadece tadına bakmak yeterli. Sebze yemeği kurban bayramı da olsa, mutlaka pişirilmeli. Vücudun her gün ete ihtiyacı olduğu gibi, sebze türlerine de ihtiyacı var.

  • Her öğünde mutlaka salataya yer verin ve et tüketimine dikkat edin

Bayram sofralarının etin yanında her öğününde salataya yer vermek hem daha az kalori almanızı hem de yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluğunuzu sağlıyor. Bu noktada salatanızın kalori değerini düşürmek için hazırladığınız sosların da ağır olmamasına dikkat etmeye çalışın. Ayrıca öğle ve akşam öğünlerinizde liften zengin beslenmemiz gün içerinde tatlı krizleri yaşanmasının da önüne geçecektir.

  • Sağlıklı tercihlerle ara öğün yapın

Bayramda geç kahvaltı yapıldığından ya da vakit yaratılamadığı için ara öğünler atlanabiliyor. Bu durum hem ana öğünlerde gereğinden fazla yemek yenmesine, hem de gün içinde kan şekeri dengesizliğine neden olabiliyor. Tüm bunların önüne geçecek ara öğünler yaratabilirsiniz. 1 kutu light süt (200 ml) + 1 meyve, 3 kayısı veya erik + 2 tam ceviz, ½paket light bisküvi + 1 su bardağı ayran, 2 dilim tahıllı ekmek arasına beyaz peynirli tost,yarım simit +1 su bardağı ayran veya 2 yemek kaşığı yulaf + 2 yemek kaşığı yoğurt + 1 meyveden oluşacak menülerden birinden oluşacak sağlıklı ara öğünleri tüketebilirsiniz.

  • Tatlı yerine meyveyi tercih edin

Bayramın bir diğer vazgeçilmezini hiç şüphesiz tatlılar oluşturuyor. Fazladan çikolata, şeker ya da şerbetli tatlıları tüketmenin bayram sonrası yağ olarak geri döneceğini unutmayın. Bu nedenle tatlı yerine meyve doğru bir tercih olacaktır.

TERCİHİNİZ HANGİSİ?

Diyetisyen Merve Güler Genç, bayramda keyifle tüketilebilecek sağlıklı 2 tatlı tarifini verdi.

Kakaolu hurma topları

  • 8-10 adet hurma (gece suda bekletilip kabukları soyulacak)
  • 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • ½ çay bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı kakao
  • Hindistan cevizi (hamuru ve üzeri için)

Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kasede karıştırarak hamur haline getirin. Her birini ceviz büyüklüğünde parçalar haline getirin (10- 12 adet).Top haline getirince hindistan cevizine bulayın. Gün içerisinde 2-3 tane yiyebilirsiniz.

Tarçınlı elma tatlısı

Malzemeler

  • 1 adet elma rendesi,
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi,
  • 1 çay kaşığı tarçın,
  • 3 bütün öğütülmüş ceviz veya 10 adet öğütülmüş fındık,
  • ½ paket diyet bisküvi

Yapılışı: Malzemeleri bir tavada elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirin. Başka bir kapta diyet bisküvileri ufalayın. Soğuyan karışımı bisküvilerin üzerine ilave edip toplar haline getirin. 3 küçük topu gün içerisinde yiyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"