Arşipel Kadınları filmi "En İyi Belgesel" ödülünü İzmir'e kazandırdı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i sanatı sadece tüketen değil üreten bir kent haline getirme vizyonu Avrupa’da da ses getirdi.

Arşipel Kadınları filmi "En İyi Belgesel" ödülünü İzmir'e kazandırdı
06 Nisan 2022 - 14:49

Başkan Tunç Soyer’in vizyonu Avrupa’nın ilgisini çekti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2018’de Seferihisar’da başlattığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen “Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” projesi kapsamındaki “Arşipel Kadınları” filmi, 6. Avrupa Film Festivali’nde “En İyi Belgesel” ödülünü İzmir’e kazandırdı. Başkan Tunç Soyer’e teşekkür eden “Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” Proje Koordinatörü Kibar Dağlayan Yiğit, “Kadınlara destek olununca neler yapılabileceğini gösterdik” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i sanatı sadece tüketen değil üreten bir kent haline getirme vizyonu Avrupa’da da ses getirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2018’de Seferihisar’da başlattığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen “Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” projesi, adını uluslararası alanda duyurmayı başardı. Film çekmek isteyen kadınlara ücretsiz sinema eğitimi veren projeyle ortaya çıkan “Arşipel Kadınları” filmi, 6.’ıncı Avrupa Film Festivali’nde “En iyi Belgesel” ödülünü aldı. Film, Amerika’daki “Women’s Voices Now” (Kadınların Sesleri Şimdi) Online Film Festivali’nde de “En İyi Film” dalında yarışmıştı.


“Asıl hikayemiz şimdi başlıyor”

“Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” projesinin koordinatörü Kibar Dağlayan Yiğit, “Türkiye’ye bu ödülü kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yolculuğumuzda Tunç Soyer’in katkısı çok büyük. Biz de kendimizi ödül alarak kanıtladık. Kadınlara destek olununca neler yapılabileceğini gösterdik. Asıl yolculuğumuz şimdi başlıyor” dedi.


Hatıra kalsın diye başladığı film ile ödüle ulaştı

Filmin ikinci yönetmenliğini üstlenen Nejla Deveci İmancı ise “5 sene önce Seferihisar’da nakış atölyesine devam ederken projeyi duydum. Eğitime katıldım ve Arşipel Kadınları filmi ile hayatımda ilk defa kamerayı elime aldım. Aslında bize hatıra kalsın diye başladığım bu yolculuk ödüle kadar gitti. Kadın dayanışmasının sonucunu aldığımız ödülle bir kez daha herkese gösterdik” şeklinde konuştu.


Hayatına ilk defa eline kamera almış kadınların hikayesi

“Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” projesinde filmin yönetmenliğini Kibar Dağlayan Yiğit ve projede aldığı eğitimle ilk filminin yönetmenliğini de üstlenen Nejla Deveci İmancı yaptı. Arşipel Kadınları, projeye dâhil olan ve hayatlarında ilk defa eline kamera almış kadınların film yapma hikayesini ve festival yolculuklarını anlatıyor.

ANAHTAR çalışmaları kapsamında devam ediyor
Seferihisar’da başlatılan “Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor” projesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ANAHTAR Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’nin çalışmaları kapsamında sürdürülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"