Anne/bebek ve çocuk giyim sektörü rekor büyümeye ulaştı

TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli: “Türkiye, anne/bebek ve çocuk tekstilinde 2 milyar dolarlık ihracat payıyla dünya liderliğine oynuyor. Son birkaç yılda 20 kat büyüyen firmalar var. E-ihracat kanallarıyla KOBİ ve girişimcileri de sisteme dahil edersek bu sektörde global lider oluruz.”

Anne/bebek ve çocuk giyim sektörü rekor büyümeye ulaştı
19 Kasım 2019 - 12:44

Tekstil ihracat rakamlarına göre anne/bebek ve çocuk giyim sektörü rekor büyümeye ulaştı. Son sektörel verileri değerlendiren TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli şunları aktardı: “Avrupa'nın ikinci, dünyanın yedinci büyük giyim tedarikçisi olan Türkiye, ihracatta önemli kalemlerden birini oluşturan anne/bebek çocuk giyim sektöründe dünya liderliğine oynuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2023 yılı hazır giyiminde 52 milyar dolar olarak hedeflediği ihracat hacminde rekor büyüme bebek ve çocuk giyim sektöründen geldi. Yetişkin hazır giyime oranla bebek ve çocuk giyim sektörü yüzde 50 daha fazla büyüme kat etti. 2010 yılında 118 milyon dolar olan bebek giyim ihracatı, 2018 yılında 249 milyon dolara yükseldi. 2019 yılı ilk yarısına baktığımızda bebek çocuk sektöründe yüzde 25'in üzerinde ihracat artışı yaşandı. Hazır giyim sektöründe 2019 yılı sonunda 19 milyar doların üzerinde ihracat rakamlarına ulaşılması, bebek çocuk giyim ihracatında ise 250 milyon dolar bandının aşılacağı öngörülüyor. Hamile giyimi ile mama önlüğü gibi giyim dışı anne/bebek tekstil ürünleri de dahil edildiğinde, Türkiye’nin dünya pazarlarındaki ihracat payı 2 milyar doları buluyor.”

E-İHRACAT İLE DÜNYA LİDERİ OLURUZ

Son sektörel verilere göre birkaç yıl içinde pazar payını 20 kata kadar büyüten çok sayıda işletme bulunduğuna işaret eden Çiğdemli, “Çocuk abiye kategorisi ise sektörün parlayan yıldızı. Türkiye çocuk abiyesinde İtalya'dan sonra yaklaşık yüzde 17’lik pay ile dünyanın en büyük üreticisi konumunda. Sektör bu kategoride başta İtalya olmak üzere ABD, Fransa, Portekiz, İngiltere, Yunanistan ve Arap ülkeleri gibi çok sayıda ülkeye ihracat yapıyor. Bebek giyim sektöründe ise en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla yüzde 14,4 pay ile İspanya, yüzde 11,9 pay ile Almanya, yüzde 11,6 ile Irak, yüzde 7,3 ile İngiltere ve yüzde 4,4 ile Libya. Fransa, Hollanda, Belçika ve İtalya gibi AB ülkelerinin yanı sıra Kırgızistan, Ukrayna, İsrail ve Suudi Arabistan gibi ülkeler de bu alanda ihracat yaptığımız başlıca ülkeler arasında. Türkiye bebek ve çocuk giyim sektöründe kesinlikle dünya lideri olabilir. Bunun için iç pazara üretim yapan KOBİ düzeyindeki üreticilerin dijitalleşerek e-ihracata başlaması büyük önem taşıyor. Girişimciler de anne/bebek ve çocuk giyim ürünleri satılan e-ihracat siteleri açarak dünya pazarındaki payımızın genişlemesinde rol oynayabilir.”

HER 6 ÇOCUKTAN 1’İ

Ürettiği 1,5 milyar çift çorap ihracatıyla yıllık 1 milyar dolar civarı gelir elde eden Türkiye’nin, Çin’den sonra dünya pazarının en büyük ikinci çorap tedarikçisi olduğunu da aktaran Çiğdemli, “En fazla çorap ihracatı yapılan ülkeler ise İngiltere, Almanya ve Fransa. İhracat verilerine göre dünyadaki her 6 çocuktan biri Türk çorabı giyiyor. Türkiye dünya çorap üretiminin yüzde 10'unu gerçekleştiriyor. Araç gereç, bakım, beslenme, giyim, mobilya ve oyuncak sektörlerini kapsayan anne, bebek ve çocuk sektörü ise Türkiye’de toplam 12 milyar dolarlık bir pazar payına ulaştı.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"