ALTO Başkanı Ömer Ertürk: 'Yat tersanesi konusunda kafamız karışık'

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Ömer Ertürk, Aliağa Çaltılıdere Ahmetli Koyu’na kurulacak yat tersanesi için; "Kafamız karışık" ifadesini kullandı.

ALTO Başkanı Ömer Ertürk: 'Yat tersanesi konusunda kafamız karışık'
13 Şubat 2021 - 20:24
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Ömer Ertürk, Aliağa Çaltılıdere Ahmetli Koyu’na kurulacak yat tersanesi için; "Kafamız karışık" ifadesini kullandı. 2020 yılı değerlendirme toplantısında konuşan ALTO Başkanı Ömer Ertürk, “Bu konuda oda olarak yeterince bilgi sahibi değiliz. Kimse bize bir bilgi vermedi. Deyim yerindeyse, böyle büyük yatırımları bizim kucağımıza bırakıp gidiyorlar. Biz de bunun sorunları ile uğraşıyoruz. Bizim bu bölgede yapılacak bu yatırıma karşı bir ifademiz yok, sadece şekillenirken bizim fikrimizin de alınmasını isterdik. Biz 2010 yılında dönemin meclis başkanımız merhum Ender Özer, yatırımın büyüklüğü ve kooperatifin buna gücünün yetip yetmeyeceği konusunda haklı endişelerimiz vardı. Bu endişelerde de bugüne kadar da haklı çıktık" açıklamasında bulundu. 

ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk'ün açıklamasından önce çıkan satır başları şöyle: “Yat tersanesi, 2005 yılında Aliağa'da konuşulmaya başladı. 2010 yılında biz Aliağa Ticaret Odası olarak bu yatırım hakkında görüşlerimizi bildirdik. Maalesef bu yatırımlar perde arkasında şekillenip karar veriliyor.

Deyim yerindeyse böyle büyük yatırımları bizim kucağımıza bırakıp gidiyorlar. Bizde bunun sorunları ile uğraşıyoruz. Bizim bu bölgede yapılacak bu yatırıma karşı bir ifademiz yok sadece şekillenirken bizim fikrimizin de alınmasını isterdik. Biz 2010 yılında dönemin meclis başkanımız merhum Ender Özer, yatırımın büyüklüğü ve kooperatifin buna gücünün yetip yetmeyeceği konusunda haklı endişelerimiz vardı. Bu endişelerinde bugüne kadar da haklı çıktık.

Elbette yatırım konusunda oda olarak biz karar mercii değiliz; sadece fikirlerimizi beyan edebiliriz. Geçmişine bakarsak, 2005 yılında burası konuşulmaya başlandı; daha sonra Sasalı yer olarak konuşuldu. Daha sonra ise devletimiz Aliağa Çaltılıdere'yi önerdi. 600 dönümlük alan 1200 dönüme çıkarıldı. O zamanın Maliye Bakanlığı yetkilileri bu alanın yat tersanesi için büyük olduğunu savunmuş. Biz şu an görüyüz ki o zamanki çekince ve itirazlarımızda haklıymışız. 2010 yılında başlanılacak çalışmalar 10 yıl gecikme ile başladı ve o zamanın kooperatif yöneticileri değişti. Tuzla ve Gölcüklü armatör ve tersane sahipleri bu kooperatifin yönetimine girip bu süreci hızlandırdılar.

Burası ne olarak kullanılacak. Aliağa’ya her yıl 5200 civarında gemi gelip tahliye yapılıyor. Bu tahliyeler sırasında gemilerin tamirat işleri gerekli olabiliyor; ufak tefek tadilatlar için İstanbul’dan ekipler geliyor büyük darbeler içinse gemi Tuzla ya da Yunanistan’a gidiyor acaba burada bu tadilat ve onarımları damı yapılacak? Bunu bilmiyoruz! Biz buranın ne amaçla kullanılacağını öğrenmek istiyoruz?

Öyle söylendiği gibi dünyada 120 metre uzunluğunda yat pek yok, burası bir gemi tersanesi mi olacak? Bu yatırım nereye evirilecek? Bu konuda Aliağa Ticaret Odası olarak biz bir fikir sahibi değiliz. Elbette bu iş daha çok Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi'ni ilgilendiriyor. Burada firmalar ticarete başlayınca bize gelip üye olacaklar ama o zamanda sorunlar oluşmaya başlayacak”

ALTO Meclis Başkanı Adnan Saka da “Biz daha önce bu yatırımın Aliağa Organize Sanayi Bölgesine yapılmasını istedik buradan yer alsınlar yatırım ALOSBİ’ye yapılsın dedik.
Şu an yatırıma İstanbul Deniz Ticaret Odası karar veriyor çünkü kooperatif yönetimi onların üyelerinden oluşuyor. Biz neyin müdahili olacağız. Hiç kimse bize bilgi vermedi" diye konuştu. 

Kaynak: Bakırçay Bölge Gazetesi 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Tugay: "Aliağa'da kontrolsüz gemi sökümüne izin verilemez"
Başkan Tugay: “Aliağa'da kontrolsüz gemi sökümüne izin...
İran, tuzağa mı çekilmek isteniyor?
İran, tuzağa mı çekilmek isteniyor?