Aliağa'da amfora operasyonu

İnternet üzerinden tarihi eser satmaya çalıştı

Aliağa'da amfora operasyonu
20 Ekim 2020 - 12:03
İzmir'in Aliağa ilçesinde, internet üzerinden tarihi eser satmaya çalışan bir şüpheli Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı.

Yaklaşık 2 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen tarihi eseri internetten satışa çıkaran bir şüpheli, Aliağa Emniyeti'nin takibine takıldı. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen istihbarat çalışmaları neticesinde, şüpheliyi teknik ve fiziki takibe alan Aliağa Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Amirliği ekipleri, şüpheliye ait bir depoya operasyon düzenledi.
 
Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla düzenlenen operasyonda; şüpheliye ait olduğu belirlenen ve tarihi eser niteliğinde olduğu değerlendirilen 70-75 santimetre uzunluğunda bir amfora ele geçirildi. Ele geçirilen eser ile ilgili olarak yapılan bilirkişi incelemesinde; amforanın yaklaşık 2 bin 500 yıllık olduğu değerlendirildi. 

Operasyonda yakalanarak gözaltına alınan H.G. isimli şüpheli şahıs hakkında ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında adli işlem yapıldığı ve elde edilen tarihi eserin İzmir Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiği öğrenildi.
 
Tarihi eser niteliği taşıyan amforaların genelde Ege Denizi’nde avlanan balıkçıların ağlarına takılarak veya yasadışı dalış yapan balık adamlar tarafından çıkarıldığı tahmin ediliyor. Antik dönemlere özgü bir çeşit Yunan çömleği olan amforaların tahıl, zeytin, zeytinyağı ve şarap taşımacılığında  kullanıldığı muhtelif kaynaklarda belirtiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor
Türk demir çelik sektörü yenilenebilir enerjiye yatırım...