Ailelere çocuk sağlığı konusunda önemli tavsiyeler

​​​​​​​İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Salih Aydın basit önlemler ile çocukları hastalıklardan korumak mümkün diyor ve önerilerini şöyle sıralıyor: ...

Ailelere çocuk sağlığı konusunda önemli tavsiyeler
16 Kasım 2021 - 11:05

BASİT ÖNLEMLER İLE ÇOCUKLARI HASTALIKLARDAN KORUMAK MÜMKÜN

 Son 2 yıldır evrensel olarak tüm insanlığı etkileyen Covid-19 pandemisi ile karşı karşıyayız. Yetişkinler kadar çocuklar da salgının olumsuz etkileriyle karşı karşıya kaldılar. Geçtiğimiz yıl online eğitim süreci ile toplu alanlarda bulunulmaması, maske-mesafe ve hijyen önlemlerine dikkat edilmesiyle çocuklar büyük oranda enfeksiyonlardan korunarak bu dönemi atlattı. Bu yıl okulların açılmasıyla birlikte sonbahar-kış döneminde sık görülen solunum yolu enfeksiyonları tekrar görülmeye başlandı. Covid enfeksiyonunun da halihazırda mevcut olması aileleri çok daha fazla kaygılandırmakta. Peki çocukları nasıl koruyacağız?

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Salih Aydın basit önlemler ile çocukları hastalıklardan korumak mümkün diyor ve önerilerini şöyle sıralıyor:
 

‘’AİLELERİN HEDEFİ ÇOCUKLARININ HİÇ DEĞİL SEYREK HASTALANMASI OLMALIDIR’’

 Okulların açılmasıyla birlikte sonbahar-kış döneminde enfeksiyona yol açan RSV, influenza, parainfluenza, rinovirüs gibi Covid-19 dışında 200’ün üzerinde farklı virüse bağlı solunum yolu enfeksiyonları da sıkça görülmeye başlanmıştır diyen Salih Aydın aileleri uyardı. Dr. Öğr. Üyesi Salih Aydın ‘’Aileler çocuklarını enfeksiyonlardan korumak için yollar aramakta bu amaçla bazen hatalı uygulamalar da yapılabilmektedir. Öncelikle amacın doğru belirlenmesi önemlidir. Ailelerin hedefi çocuğun hiç hastalanmaması değil olabildiğince seyrek hastalanması ve bu hastalık dönemlerini mümkün olduğunca ağır tablolar görülmeden daha hafif olarak atlatabilmesi olmalıdır’’ dedi.
 

‘’ANNE SÜTÜNÜN DESTEKLENMESİ HASTALIKLARA KARŞI KORUYUCU OLACAKTIR’’

 Bilindiği gibi çocukluk dönemi yenidoğan, süt çocuğu, oyun çocuğu, okul çağı dönemi, ergenlik dönemi gibi farklı evrelerden oluşur ve her dönemde enfeksiyonlara karşı koruyucu tedbirler de farklılık arz eder. Özellikle ilk 6 ay-1 yaşa dek olan dönemdeki bebekler bağışıklık sistemleri henüz yeterince olgunlaşmadığından enfeksiyon ajanlarına karşı daha savunmasızdır. Bu dönemde anne sütünün desteklenmesi hastalıklara karşı koruyucu olacaktır. Çünkü anne sütü bebeğin büyümesi için gerektiği gibi aynı zamanda mikro besinler, antikorlar gibi bağışıklık sistemini destekleyici birçok zengin içeriğe sahiptir. Bununla birlikte bebeklerin zorunlu olmadıkça kapalı kalabalık ortamlarda bulunmamasına özen gösterilmesi de solunum yoluyla bulaşan virüslere karşı koruma sağlayacaktır.
 

‘’BİLİNÇSİZ VİTMAİN KULLANIMINDAN KAÇININ’’

 Sonraki dönemlerde bağışıklık sisteminin en önemli destekçilerinden biri dengeli ve çeşitli beslenmenin sağlanmasıdır. Çocuklara kahvaltı, öğlen, akşam öğünleri düzenli şekilde verilmeli, öğün atlanmamalıdır. Abur cubur, ambalajlı ürünler yerine mevsim meyve sebzelerinin tüketilmesi, yeterli protein alımını ve su tüketiminin sağlanması da bağışıklık sistemini destekleyecektir. Bu noktada çocuklara verilen vitamin takviyelerine de değinmek gerekir. Vitamin takviyesi olarak satılan ürünlerin de aslında birer ilaç olduğu unutulmamalı, hekim tavsiyesi dışında bilinçsiz vitamin kullanımından kaçınılmalıdır. Aksi halde çocuklara fayda yerine zarar verilebileceğinin bilinmesi gerekir.
 
‘’SPOR VE DÜZENLİ UYKU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN EN ÖNEMLİ DESTEKÇİLERİDİR’’
 İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Salih Aydın okula giden çocuklar için de önemli önerilerde bulundu. Aydın’’ Çocuklara hijyen önlemleri oyunlarla sevdirilerek anlatılmalı ve uygulamaları için desteklenmelidir.
 
 El yıkama alışkanlığının kazanılması, doğru maske kullanımının öğretilmesi enfeksiyonlara karşı koruyucu olacaktır. Aynı zamanda hava müsait olduğunda açık alanda yapılacak egzersizler de bağışıklık sistemini desteklemektedir’’ dedi.
 
Ekran kullanım süresinin kısıtlanarak çocuklarla birlikte oynanacak oyunların ve egzersiz sürelerinin artırılmasını öneren Salih Aydın sözlerine şöyle devam etti: ‘’Online eğitim sürecinde çocukların ekranlarla geçirdiği süre oldukça artmış ve bunun bir olumsuz etkisi de uyku üzerine olmuştur. Düzenli uykunun bağışıklık sisteminin en önemli destekçisi olduğu bilinmektedir. Özellikle uyku saatinden 2 saat önce telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazlarla çocuğun teması kesilmelidir. Bu uykuya geçişi kolaylaştıracak, kaliteli bir uyku sağlayacaktır.’’
 
 ‘’ÇOCUKLAR AİLE BİREYLERİNİN DAVRANIŞLARINI UYGULARLAR’’
Salih Aydın ‘’Aileler çocuklarına pek çok farklı konuda öğütler verir, uyarılarda bulunur. Bu tabi ki oldukça önemli ve gereklidir. Ancak çocukların öğütlerden çok davranışları örnek aldığı da unutulmamalı ve çocuğun yapması istenen bir davranışı önce aile bireylerinin uygulamasının çok daha etkili olacağı da bilinmelidir’’ diyerek sözlerini tamamladı.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"