'Aidiyet' ve 'Tuzdan Kaide'ye özel gösterim

Burak Çevik’in uluslararası alanda övgülerle karşılanan son filmi “Aidiyet” ve gösterime girmeyen ilk filmi “Tuzdan Kaide”, yarın akşam Beyoğlu Sineması’nda gerçekleşecek özel gösterimde seyirciyle buluşuyor.

'Aidiyet' ve 'Tuzdan Kaide'ye özel gösterim
08 Ocak 2020 - 16:45

Filmloverss’ın sunduğu ve biletleri şimdiden tükenen gösterime, yönetmen Burak Çevik de katılacak ve seyircilerin sorularını yanıtlayacak. Önceki gün, dünyanın en prestijli sinema sitelerinden The Film Stage’in “2019’da ABD’de Dağıtım Olanağı Bulamamış En İyi Filmler” listesinde Werner Herzog, Denis Côté, Lou Ye, Kiyoshi Kurosawa gibi ustaların son filmleriyle birlikte yer alan “Aidiyet”in yolculuğu, gelecek haftadan itibaren Ankara, İzmir, Ardahan ve Kars ile devam edecek.

26 yaşındaki yönetmen, yapımcı ve sanatçı Burak Çevik’in Berlinale’de dünya prömiyerini yapan ve Türkiye’de gösterime girmeyen filmleri “Tuzdan Kaide” ve “Aidiyet”, yarın akşam Beyoğlu Sineması’nda gerçekleşecek özel gösterimde seyirciyle buluşuyor. Filmloverss’ın sunduğu Özel Gösterim saat 21:00’de başlayacak ve iki filmin arasında gerçekleşecek söyleşide yönetmen Burak Çevik, seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

The Film Stage’in 2019’un en iyileri listesinde!

Eylül Su Sapan ve Çağlar Yalçınkaya’nın oynadığı ve Londra’da düzenlenen Open City Festivali’nde Uluslararası Yeni Yetenek Ödülü’nü, Boğaziçi Film Festivali’nde de En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanan “Aidiyet”; 15 yıl önce İstanbul’da gerçekleşmiş bir cinayetin mahkeme kayıtlarına ve yönetmenin kişisel hafızasına dayanıyor. Bugüne dek The New York Times, Film Comment, MUBI gibi yayınlarda övgü dolu yorumlarla karşılanan “Aidiyet” önceki gün de, dünyanın en prestijli sinema sitelerinden The Film Stage’in hazırladığı, “2019’da ABD’de Dağıtım Olanağı Bulamamış En İyi Filmler” listesine girdi. “Aidiyet”, The Film Stage yazarlarınca hazırlanan listede, Werner Herzog, Denis Côté, Lou Ye, Kiyoshi Kurosawa, Abel Ferrara gibi usta yönetmenlerin son filmleriyle birlikte anıldı.

Yönetmenin 2018’de çektiği ve ilk filmi de olan “Tuzdan Kaide” ise, zamanda sabitlenmiş otuz yaşlarındaki münzevi bir kadının zamansız ve mekânsız hikâyesini konu alıyor. Zinnure Türe, Dila Yumurtacı, Esma Madra, Banu Fotocan, Elit İşcan, Nihal Koldaş, Nazan Kesal gibi isimlerin yer aldığı fantastik dram türündeki film, dünya galasını Berlin Film Festivali’nde yapmış, Türkiye’de ise kısıtlı sayıda izleyici ile buluşmuştu.

Yenilikçi diliyle övülen yönetmen

Burak Çevik 1993’te dünyaya geldi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Üniversitede başlayan film gösterme deneyimlerini Fol Sinema adlı film platformuna dönüştüren Çevik, 2016 yılında !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin “Başka Haller” bölümünün, 2017 yılında ise İstanbul Film Festivali'nin “Işığın Peşinde” bölümünün küratörlüğünü yaptı. İlk uzun metraj filmi “Tuzdan Kaide” (2018), dünya galasını Berlin Film Festivali’nde yaptı ve festivalin Forum bölümünde yarıştı; Türkiye’de vizyon olanağı bulamayan film, sadece Adana ile İstanbul film festivalleri ve üniversitelerde özel gösterimler sayesinde seyirciyle buluştu. Yenilikçi sinema diliyle büyük övgüler toplayan Çevik, ikinci filmi “Aidiyet” ile bir kez daha Berlin Film Festivali’nin Forum bölümüne kabul edilerek önemli bir başarıya imza attı. Mart 2019’da, dünyanın en önemli modern sanat müzesi sayılan MoMA ve 1969’dan beri bağımsız sinemanın en önemli destekçilerinden Film Society of Lincoln Center'ın ortaklaşa düzenlediği 48. New Directors/New Films’de Amerika prömiyerini yapan “Aidiyet”, Londra’da düzenlenen Open City Festivali’nde yönetmenine Uluslararası Yeni Yetenek Ödülü’nü getirirken, Boğaziçi Film Festivali’nde de En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini kazandı. En son, Selman Nacar’ın yönettiği “İki Şafak Arasında” adlı filmin yapımcılığını üstlenen Burak Çevik, üçüncü filminin çalışmalarını sürdürmekte.

AİDİYET & TUZDAN KAİDE / ÖZEL GÖSTERİM

9 Ocak 2020, Perşembe

Beyoğlu Sineması, İstanbul

21:00 Aidiyet 22:15 Soru-Cevap 22:45 Tuzdan Kaide

 AİDİYET - GÖSTERİMLER

13 Ocak 2020, Pazartesi

Ataşehir Belediyesi 19:30 İstanbul

15 Ocak 2020, Çarşamba

Kars Şehir Sineması 19:30 Kars

16 Ocak 2020, Perşembe

Dursun Akçam Kültür Evi 19:30 Ardahan

17 Ocak 2020, Cuma

Kızılay Büyülü Fener Sineması 19:00 Ankara

24 Ocak 2020, Cuma

Karaca Sineması 20:30 İzmir

AİDİYET / BELONGING

73’ | 2019 | Türkiye-Kanada-Fransa | 1.77 | DCP 2K | Renkli | Türkçe

 Yönetmen Burak Çevik Yapımcı Selman Nacar, Burak Çevik Senaryo Burak Çevik Oyuncular Eylül Su Sapan, Çağlar Yalçınkaya Kurgu Burak Çevik, Ali Aga Görüntü Yönetmeni Barış Aygen Sanat Yönetmeni Dilşad Aladağ Müzik Mine Pakel Yardımcı Yönetmen Ozan Yoleri Ses Kayıt Ahmet Gürbüz Renk Düzenleme Sertaç Toksöz Ses Tasarımı ve Miksaj Yalın Özgencil Afiş ve Jenerik Tasarımı Dilşad Aladağ Ortak Yapımcılar Kerem Ayan (Fransa), Mustafa Uzuner (Acéphale - Kanada) Destekçi Yapımcı Feride Çiçekoğlu

Festivaller & Ödüller Berlin FF (Almanya), New Directors/New Films (ABD), Fajr FF (İran), Transilvanya FF (Romanya), Altın Kayısı FF (Ermenistan), FIRST FF (Çin), Dokufest FF (Kosova), Saraybosna FF (Bosna-Hersek), Sakhalin FF (Rusya), Calgary FF (Kanada), Open City Uluslararası Yeni Yetenek Ödülü (Birleşik Krallık), Vancouver FF (Kanada), La Plata Festi-Freak (Arjantin), Adana FF (Türkiye), Boğaziçi FF En İyi Film, En İyi Senaryo (Türkiye), Sao Paulo FF (Brezilya), Selanik FF (Yunanistan), Rabat (Fas), RIDM (Kanada), Belgrad FF (Belgrad), Malatya FF (Türkiye), Gezici Festival (Türkiye), Hollywood Türk FF (ABD), New York Türk FF (ABD), Sinemardin (Türkiye), İstanbul Modern 'Biz de Buradayız' Seçkisi (Türkiye), Keswick FF (Birleşik Krallık)

2003’ün Aralık ayında, İstanbul’un banliyö mahallelerinin birinde yaşayan 55 yaşındaki bir kadın, evine giren bir yabancı tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Cinayete ilişkin yürütülen soruşturma sonucu, maktulün kızı ve kızının sevgilisi göz altına alındı. Dava 2007 yılında sonlandığında, mahkeme ikisini de müebbet hapis cezasına çarptırdı. ‘Aidiyet’, 15 yıl sonra bu kriminal vakanın mekânlarını takip ederek cinayeti işleyen zanlının polis karakolunda verdiği ifade eşliğinde topoğrafik bir gözlem yapıyor ve ardından çiftin ilk tanıştığı geceye odaklanıyor.

NE DEDİLER?

“Birçok harika film gibi, ‘Aidiyet’ de karmaşıklığı içinde yalın ve aynı anda, yalınlığı içinde karmaşık; ve izlerken de bittiğinde de düşünmeye fırsat veren nitelikte bir film.”

Ryan Swen / The Film Stage

“‘Aidiyet’, duygusu ve profesyonelliğiyle Burak Çevik'in 'deneme' yapmaktan yılmayan özverili yaklaşımını dikkatle takip etmemizi sağlıyor. Hatta Berlinale 2019'un en iyi yerli filmi olarak da anılabilir.”

Kerem Akça - Hürriyet

“Bir hikâyenin iki farklı yüzü; dahiyane bir Türk bulmacası.”

Manohla Dargis / The New York Times

“Burak Çevik, cesur ve sakin yönetmenliğiyle bir gerilim hikâyesini yeniden yapılandırırken, hikâyedeki önemli soruları açıkta bırakarak film boyunca gerilimi de ayakta tutmayı başarıyor.”

David Assmann - Tagesspiegel

“‘Aidiyet’, yönetmenin sinema diline olan inancıyla birlikte aile tarihinin karmaşasında gezinen, psikolojik ve ahlaki yargılamanın ötesinde terapatik bir eyleme dönüşen bir film.”

Yonca Talu / Film Comment

TUZDAN KAİDE / THE PILLAR OF SALT

70’ | 2018 | Türkiye | 1.77 | DCP 2K | Renkli | Türkçe

Yönetmen Burak Çevik Yapımcı Selman Nacar, Burak Çevik, Cem Celal Bilge, Arda Çiltepe, Semih Gülen Senaryo Burak Çevik Oyuncular Zinnure Türe, Dila Yumurtacı, Esma Madra, Banu Fotocan, Elit İşcan, Nihal Koldaş, Reyhan Özdilek, Ayşe Demirel, Bahar Çevik, Nazan Kesal, Nalan Kuruçim Kurgu Burak Çevik Görüntü Yönetmeni Burak Serin Sanat Yönetmeni Billur Turan, Dilşad Aladağ Yardımcı Yönetmen Sinan Kesova, Ozan Yoleri Işık Sinan Gencal Kostüm Cansu Tabak Ses Ömür Müldür Ses Tasarım ve Müzik Ozan Tekin Renk Düzenleme Cenk Erol Ses Tasarım Süpervizörü Yalın Özgencil Miksaj Sertaç Toksöz Afiş Tasarımı Ali Emre Doğramacı

Berlinale Forum 2018 (Almanya), Adana FF (Türkiye), İstanbul FF (Türkiye)

Zamanda sabitlenmiş otuz yaşlarındaki münzevi bir kadın, mağarayı andıran bir odada yaşar. Şehre yaptığı ender ziyaretlerde iblislerin musallat olduğu bir sandalcıyla sohbet eder. Şehrin ücra köşelerinde ikiz kardeşini arar. Zamandan kopmuş, mekânı belirsiz bu yolculukta aynı rüya tekrar tekrar anlatılır.

 NE DEDİLER?

“‘Tuzdan Kaide’, yerli sinemanın görüp görebileceğimiz en gizemli ilk filmlerinden biri belki de.. Heyecan vericiliğini İstanbul’dan karanlık bir masal çıkarmasından alıyor.

Kerem Akça - Posta Gazetesi

 “İkiz kardeşini arayan kadın rolünde oldukça doğal bir oyunculuk performansı ortaya koyan Zinnure Türe ve ona eşlik eden Dila Yumurtacı, Esme Madra, Elit İşcan ve Nazan Kesal gibi sadece kadınlardan oluşan oyuncu kadrosuyla da göz dolduran ‘Tuzdan Kaide’; henüz ilk filminde ayrıksı bir dil yaratmayı başaran Burak Çevik’in bilindik yönetmenlerin tarzına pek benzemeyen film yönetimi ve sıra dışı kurgu biçimiyle de dikkatleri çekerken Çevik’in gelecek filmleri adına heyecan duymamızın önünü de açıyor.”

Gizem Çalışır - FilmLoverss

“Zaman ve mekân mefhumlarının, film evreni içinde bambaşka doğalara bürünebileceklerine dair bir film Tuzdan Kaide. Hikâye arkasına saklanmaya çalışan devamlılık illüzyonunu parçalayarak her bir planın hakikatini ayrı ayrı muhafaza eden anıtsal bir kurguya sahip. Filmin belki de en etkileyici yanı, kendi gerçekliğimiz olarak bildiğimiz doğayı, şehirleri ve insanları sinemanın tedirgin edici görsel-işitsel filtrelerinden geçirerek onlara Freud’un “tekinsiz” olarak nitelendirdiği bir karakter kazandırması.”

Öykü Sofuoğlu - Manifol

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Kitap Fuarı başladı
İzmir Kitap Fuarı başladı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...