Ağız Sağlığınızı Korumak Alzheimer Riskini Azaltıyor

Diş eti hastalığına neden olan bakterilerin beyne doğru ilerleyerek sinir hücrelerini tahrip ettiği ortaya çıktı. Diş Hekimi İlke Kardelen, tahribatın hafıza kaybı ve alzheimere yol açtığını belirterek, "Ağız sağlığınızı koruyarak alzheimer olmaktan kurtulabilirsiniz" dedi.

Ağız Sağlığınızı Korumak Alzheimer Riskini Azaltıyor
09 Eylül 2019 - 19:46

Norveç'teki Bergen Üniversitesi'nde görevli Piotr Mydel, diş eti hastalığı ve alzheimer hastalığı arasındaki ilişkiyi ortaya koyan önemli bir araştırma yaptı. Mydel  ve meslektaşları Alzheimer'lı 53 kişiyi inceledi ve vakaların yüzde 96'sında diş eti hastalığı neden olan bakterilerin hafıza kaybı ve sonrasında gelişen alzheimer ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın alzheimer hastalığı ile diş eti hastalığının arasında açık bir bağlantı olduğunu ilk defa keşfedilmesini sağladığını belirten Diş Hekimi İlke Kardelen, "Araştırmacılar, diş eti hastalığının (diş eti iltihabı), bir kişinin Alzheimer'i geliştirip geliştirmemesinde belirleyici bir rol oynadığını belirledi. Bakteriler beyindeki sinir hücrelerini tahrip eden bir protein üretiyor, bu da hafıza kaybına ve nihayetinde Alzheimer’a yol açıyor" dedi.

DİŞLERİNİ FIRÇALA VE DİŞ İPİNİ KULLAN
Ailelerinde alzheimer tanısı konmuş hasta olanların düzenli bir diş hekimi tarafından takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Kardelen, "Sağlık ağızdan başlar. Diş sağlığınızı koruyarak bir çok hastalığın oluşmasını engelleyebilirsiniz. Bu yüzden düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak çok önemli" diye konuştu.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"