4. Muğla Tarhana Festivali Menteşe'de yapıldı

Muğla İçin Gelecek Platformu (MİG) tarafından organize edilen Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen 4. Muğla Tarhana Festivali Menteşe ilçesinde gerçekleşti.

4. Muğla Tarhana Festivali Menteşe'de yapıldı
13 Aralık 2021 - 19:16

BAŞKAN GÜMÜŞ: “BUGÜN TAM BİR TARHANA HAVASI VAR”

Muğla İçin Gelecek Platformu (MİG) tarafından organize edilen Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen 4. Muğla Tarhana Festivali Menteşe ilçesinde gerçekleşti. Yağmur nedeniyle Saburhane Meydanı’ndan Perşembe Pazarına alınan festivalde 120 yerel üretici kadın stant açarken, festivale ilden ve il dışından çok sayıda ziyaretçi katıldı.

Festivalin açılışında konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş “Bugün bizim için güzel bir gün. Çünkü bugün tam bir tarhana havası var” diyerek başladığı açıklamasına şöyle devam etti: “Tarhana festivalinin böyle yağmurlu bir güne gelmesi güzel. Muğla’nın merkezi Menteşe ilçemiz bugüne kadar korunarak gelmiş. Yerel yöneticiler, bizden önceki belediye başkanlarımız bu kenti koruyarak bugünlere getirmişler ve Muğla Türkiye’de örnek bir kent haline gelmiş. Muğla somut olarak korunmuş ancak bu kentin korunması gereken soyut değerleri de var. Yemekleri, mutfak kültürü var. Az önce Ticaret Odası Başkanı da söyledi. Muğla köftesi, tarhanası ve saraylısının coğrafi işaret alması çok önemli. Bunlar kente değer katıyor. Geçmişten bu yana yapılan çalışmalarla bir şeyler yapılıyor olduğunu görmek bizleri de mutlu ediyor. Bütün değerlerimizi tanıtmamız gerekiyor. Bu da festivallerle oluyor. Tarhana Festivali de bunlardan bir tanesi. Tarhana belki çoğu il ve ilçede vardır ama Muğla Tarhanası çorba değil yemektir. İçinde bulguru, yoğurdu sadece Karabağlar Yaylasında yetişen börülcesiyle bizim tarhanamız farklıdır ve biz bu kültürü yaşatıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ve Ticaret Odamızla beraber bu tür çalışmalara katkı sunmaya özen gösteriyoruz.”


BAŞKAN GÜMÜŞ’TEN MİG’E TEŞEKKÜR

Muğla İçin Gelecek Platformu’nun yaptığı çalışmalara değinen Başkan Gümüş; “Hepsi Muğla’nın genç iş insanları, genç eğitimcileri ve genç yöneticileri. Hepsi bir araya gelmişler, yaşadığımız kültür kentinin değerini nasıl arttırırız? diye çalışma yapıyorlar. Ben kendilerini kutluyorum. Bizde onlarla beraberiz. Bir belediye başkanı olarak benim en büyük kazançlarımdan birisi Muğla İçin Gelecek Platformu gibi hiç siyaset yapmayan, siyaset üstü bu arkadaşlarla birlikte çalışmak. Ben kendilerini alkışlamanızı istiyorum.” diye konuştu.
Açıklamasında Tarhana Festivaline emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Gümüş, Muğla’nın merkezi Menteşe’nin kültürünü Muğla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gelecek kuşaklara taşıyacaklarını sözlerine ekledi.


SABURHANE’DE RESTORASYON ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK

Festivalin açılışında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla'nın artık Turizm, Tarım ve Kültür kenti olduğuna dikkat çekerek Saburhane'de yapılacak çalışmalara yönelik açıklamalarda bulundu.

Muğla Tarihi Arastası'nda 244 dükkanın restore edilmesinin ardından Sarburhane'de de 2022 yılında çalışmalara başlanacağını ifade eden Başkan Gürün; "Muğla Menteşe 4 bine yakın korunmakta olan evleri, Arasta ve Saburhanesi ile çok büyük bir değer. Arasta'da 244 işyerini restore ettik. Zahire Pazarı restorasyonunu ve son olarak Yağ Hali'ni restore ettik. Saburhane ile ilgili çeşitli çalışmaları yaptık. Yılbaşında oranın projesi için ihaleye çıkıyoruz. 6 ay sonra kurumlardan gerekli izni aldıktan sonra Saburhane'nin yenilemesini yapacağız. Cephe giydirmeleri ve dere yatağındaki çalışmalarla bölge güzel bir görünüm kazanacak. Saburhane'deki Sit bölgesindeki yapılarımızı restore ederek bölgeyi, sokaklarında gezilen, her evin avlusunda yerel ürünlerin satışının yapılabildiği özgün bir turizm yeri haline getireceğiz. Eski kent dokusu içerisinde yer alan Rum kilisesini de restore ediyoruz. Geçmişten beri korunan değerlerimizle biraz yavaş olsa da geleceğe yürüyeceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından festivale katılan konuklara Muğla tarhanası ikram edildi. Program kapsamında saat Şef Timur Kocabıçak, tarhananın tarihçesini ve faydalarını katılımcılara anlattı. Festival Murat Tuştaş tarafından verilen müzik dinletisi ve çocuk etkinlikleri ile devam etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Kitap Fuarı başladı
İzmir Kitap Fuarı başladı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 29'uncu kez kapılarını açtı
Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı...