22. Afyonkarahisar Caz Festivali NG Afyon ev sahipliğinde gerçekleşti

2021 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görün Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Afyonkarahisar Caz Festivali, bu yıl 22. kez gerçekleşti.

22. Afyonkarahisar Caz Festivali NG Afyon ev sahipliğinde gerçekleşti
12 Haziran 2022 - 15:38

AFYONKARAHİSAR CAZ FESTİVALİ 22. YILINDA BİRBİRİNDEN DEĞERLİ MÜZİSYENLERİ AĞIRLADI

Afyonkarahisar Caz Festivali, 22. yılında yurt içinden ve yurt dışından önemli caz sanatçılarını 7-11 Haziran tarihleri arasında ağırladı. NG Afyon ev sahipliğindeki festival, Roman Palisa Trio ve Three Faces kapanış konserleri ile son buldu.

2021 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görün Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Afyonkarahisar Caz Festivali, bu yıl 22. kez gerçekleşti. Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Caz Festivali, 22. yaşını kutlarkan, festivalin son sekiz yılındaki en büyük destekçisilerinden olan NG Afyon, festivale konaklama sponsoru olarak destek vermesinin yanında festivale konser ve sergi mekanı olarak da ev sahipliği yaptı. 

22. Afyonkarahisar Caz Festivali, beş gün boyunca konserler, sergiler ve söyleşilerle sanatseverlere keyif dolu anlar yaşattı. Festivalin açılış konserini, Şef Kemal Günüç yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ile birlikte sahne alan Çek solist Katerina Vackova, NG Afyon’da gerçekleştirdi. Beş gün boyunca 12 konserin yanı sıra sergilere ve okul söyleşilerine de ev sahipliği yapan festival, zengin içeriğiyle dopdolu bir içerik sundu. 

Festivalde Panarp Projesi, Frantisek Jenik Trio; Adam Doucha (gitar), Filip Spaleny (bas gitar), Tomas Zeleny’den (davul) oluşan bir modern Caz üçlüsü Adam Doucha Project; Frantisek Jenik (piyano, klavye), Filip Spaleny (bas gitar) ve Ivan Audes (davul) gibi Çek cazının akademisyen sanatçılarının yer aldığı Selection of Grapes; Katerina Vackova (vokal), Roman Palisa (piyano, klavye), Jan Korba (bas gitar) ve Vaclav Pitule (davul)   gibi Çek cazında çıkış yapan icracılardan kurulu Katerina Vackova Kuartet gibi isimler yer aldı. Neşet Ruacan’ın   genç yetenek Ece Göksu ile birlikte sahne aldığı festivale Melis Sökmen kendi adını taşıyan kuarteti ile katırken, Alper Bakıner, Yaşar Kadri Baş, Serkan Göl, Yusuf Alp Tambay ve Nursena Kalız’dan oluşan Luxus da yaratıcı ve  eğlenceli tarzıyla izleyenlere müthiş bir sahne performansı sundu. 

Prag-Afyon müzik dostluğu

Afyonkarahisar Caz Festivali 22. yılında, Prag-Afyon şehirleri arasındaki müzik dostluğunun da 17. yılını kutladı. Geçtiğimiz iki yıl online ve festivale özel kayıtlarla ve geçmiş dönemlere nazaran kısıtlı bir kadroyla katılım sağlayan Çek sanatçılar, bu yıl Afyon’da sahne alarak ve okul konserleri vererek dostluğu perçinledi ve Afyon izleyicisiyle özlem giderdi.

İki kapanış konseri ile son buldu

Festivalin kapanış konserlerini iki farklı topluluk gerçekleştirdi: Roman Palisa (piyano, klavye), Tomas Hanzlicek (bas gitar) ve Tomas Hanzlicek’in (bas gitar) yer aldığı dinamik üçlü Roman Palisa Trio ve Avrupa cazında yeni neslin seçkin temsilcileri olan Adam Doucha (gitar), Jan Korba (bas gitar) ve Vaclav Pitule’den (davul) oluşan Three Faces. 

Okullarda söyleşiler gerçekleşti 

Festivalin en fazla sevilen, olmazsa olmaz bölümlerinden “Okul Söyleşileri” kısmında değerli isimler öğrencilerkle buluştu. Bu yıl tekrar sınıflarda öğrencilerle bire bir gerçekleşen söyleşilere katılan isimler şu şekildeydi: Bülent ÖZGÖREN - Fotoğraf Sanatçısı; Mehmet ÖMÜR - Fotoğraf Sanatçısı; Ferit YANTUR - Reklamcı, Yönetmen; Fethi İZAN - Fotoğraf Sanatçısı; Metin CELAL - Yazar, Kitap Eleştirmeni; Yalvaç URAL - Yazar, Şair; Artun ÜNSAL - Gazeteci, Yazar; Ahmet BÜKE – Yazar; Yavuz EKİNCİ – Yazar ve Engin AKIN – Yazar, Yemek Kültürü Araştırmacısı, Eğitmen.

Festival sergilerle zenginleşti

Türkiye’nin fotoğraf sanatına önemli katkılarda bulunmuş önde gelen beş sanatçısının (Fethi İzan, Merih Akoğul, Mehmet Ömür, Bülent Özgören ve Ferit Yantur) çalışmalarından oluşan karma sergi de festival kapsamında Afyon halkıyla ve ziyaretçilerle buluştu. Festivalde seramik sanatçısı ve Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli’nin bedensiz kadın ve erkek yüzlerinin formlarından oluşan “Maskesiz Yüzler” sergisi de NG Afyon lobisinde izleyicilerle buluştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"