21. Yüzyılın Teknoloji Devrimini Metal Yakalılar Yapacak

Covid-19 dijitalleşmenin fitilini ateşledi. 10 yılda yaşanacak teknolojik gelişmeler 1 yıla sığarken artık ofis işlerini yapan beyaz yakalı ve üretim ile hizmet sektöründeki mavi yakalıların yanında 3D yazıcılar, yapay zekaya sahip otomobiller ve robot üretimiyle ‘Metal Yakalı’ kesim de geldi.

21. Yüzyılın Teknoloji Devrimini Metal Yakalılar Yapacak
21 Ocak 2021 - 11:58

Covid-19 dijitalleşmenin fitilini ateşledi. 10 yılda yaşanacak teknolojik gelişmeler 1 yıla sığarken artık ofis işlerini yapan beyaz yakalı ve üretim ile hizmet sektöründeki mavi yakalıların yanında 3D yazıcılar, yapay zekaya sahip otomobiller ve robot üretimiyle ‘Metal Yakalı’ kesim de geldi. Teknoloji uzmanlarına göre 10 yıl içinde üretimin büyük bölümünü 3D yazıcılar yapacak, geleceğin en önemli mesleklerinden birini 3D üretim mühendisliği oluşturacak. Baş döndürdüğü kadar gerekli de olan bu teknolojik değişimde Türkiye ise 3D yazıcı sektörünün yerli lideri Zaxe ile hem öncü hem de değişimin merkezi olacak.

Teknolojinin insanlığın faydasına mı hizmet ettiği yoksa daha çok kâr uğruna gereksiz fonksiyonlarla donatılan yeni ürünlerin satış sloganı mı olduğu sorusu cevap ararken, Covid-19 süreci her şeyi baştan aşağı değiştirdi. Dünyayı yatağa düşüren salgınla beraber iş yapış şekilleri de köklü biçimde farklılaştı. Üretimle beraber tedarik zincirinin de insan unsuruna dayanması nedeniyle kıtalar arası mal ve hizmet sevki durdu, Covid-19’un ilk günlerinde dünyanın en gelişmiş ülkelerine ev sahipliği yapan Avrupa’da maske ile dezenfektan savaşları yaşandı. Nüfusu 8 milyara dayanan aynı zamanda da yönünü artık Ay ve Mars’ta kolonileşmeye çeviren insanoğlu ise, teknolojiyi yeni Covid-19 salgınlarında çaresiz kalmamak için kullanmakta kararlı. Bu noktada teknoloji uzmanlarına göre artık hayatımızda küresel salgın bitse bile beyaz yakalıların uzaktan çalışması sürecek. Uzaktan çalışmayı yine teknoloji destekleyecek. Toplantılar Zoom’dan yapılacak, trafikte geçirilen vakit işe ve aileye ayrılacak. Ofis işlerinin yanında mavi yakalıların makineleri kontrol ederek var oldukları üretim süreçlerini ‘Metal Yakalı’ robotlar ve Zaxe gibi yerli firmaların ileri teknoloji ile ürettiği 3D yazıcılar devralacak. Fabrikadan el değmeden robotlar sayesinde imal edilen ürünler, yine akıllı sensörler vasıtasıyla TIR’lara yüklenecek. Navigasyona varış adresi uzaktan girilen TIR’lar yapay zekaya sahip bilgisayarlarıyla trafik kurallarını ihlal etmeden ve hiçbir kazaya karışmadan, Çin’in Şangay şehrinde imal edilen ürünü Portekiz’in Porto şehrine istenilen zamanda teslim edecek.

Robotların Üstünlüğü
Bu gelişmeler 2021 yılında kulağa bilim kurgu gibi gelse de, 2020’lerin ortasından itibaren dünyada Metal Yakalı devrimi yaşanacak ve üretimden, nakliyeye kadar akıllı cihazlar dünya ekosisteminin devamı için durmaksızın çalışacak. Bugün 400 milyon olan otomasyon üretim sayısı birkaç yıl içinde 800 milyona yükselecek. Uzmanlara göre gelecek 10 yılda alınacak dijitalleşme ve teknolojiye uyum süreci, Covid-19 ile beraber zorunlu olarak yaşanırken, bu gelişmelerden aslan payını üretim alacak. 2 yıl içinde dünya fabrikalarında robotların ağırlığı artarken, onları kontrol edecek insanlara da 60 milyonluk yeni istihdam oluşacak. Öte yandan robotlar ve yapay zeka ile üretim mavi yakalılar kadar metal yakalı sınıf için de bir devrimi beraberinde getirecek.

Geleceğin Mesleği: 3D Üretim Mühendisliği
Metal yakalı devriminin öncülüğünü ise Türkiye’de Zaxe’nin yerli imkanlarla öncülüğünü yaptığı 3D yazıcılar gerçekleştirecek. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, 2050 yılı itibarıyla dünya nüfusunun yüzde 68’inin akıllı şehirlerde yaşayacak ve 2021’de ise akıllı şehirler için yapılan teknoloji harcamalarının 135 milyar dolara ulaşacak. Bu akıllı şehirleşme konusunda da üretim için ABD’de ev yapımına da başlanan 3D yazıcılar öncülük edecek. Ama insan unsuru da unutulmayacak: Önümüzdeki 10 yıl içinde teknolojiye uyum sağlama konusunda 50 milyon insan yeni iş kollarına sahip olacak ve bugünkü üretim araçlarının yerini büyük oranda sıfır hata ile imalat gerçekleştiren 3D yazıcılar alacak. Ortaya çıkacak yeni meslekler arasında Blockchain mimarlığı, yapay zeka ve robot mühendisliği, 3D üretim mühendisliği, artırılmış gerçeklik geliştiriciliği, artırılmış gerçeklik yolculuğu oluşturucular, sanal gerçeklik geliştiricileri, nanoteknoloji mühendisleri, iklim kontrolü mühendisleri, biyoteknologlar, yaşlanma karşıtı uygulayıcılar, gen sekanserleri, epigenetik terapistler olacak.

4 Modeli İle Değişimin Öncüsü
Yaşanacak bu teknolojik gelişmede başrol ise 3D yazıcıların olacak. Zaxe’nin de xlite, X2, Z1 ve Z1+ olmak üzere dört adet 3D yazıcı modeli bulunuyor. 3D yazıcılarla birlikte Türk yazılım mühendisleri tarafından geliştirilen xDesktop yazılımı ücretsiz olarak veriliyor. Zaxe’nin ürettiği yazıcılar bugünden de başladığı üzere sadece her fabrikanın ve KOBİ’nin başlıca elamanı olmayacak; aynı zamanda okullarda ve hanelerde metal yakalı çalışanlar, öğrencilerin ve hobi ile kırılmış ve bozulmuş araçlarını yenilemek isteyen sahiplerinin isteklerini yerine getirecek.

Yeni Aziz Sancar ve Özlem Türeci İçin
Zaxe’nin yerli imkanlarla ürettiği ve yabancı rakiplerine oranla daha kaliteli hem de ucuz baskı yapabilen 3D yazıcıları Türkiye sanayisinin itici gücü olacak. Aynı zamanda KOBİ’ler için maliyetleri düşüren en önemli unsur sayılacak. Okullarda 1 yazıcı 1.000 öğrencinin gelişimini sağlayan kariyer danışmanı halini alacak. İleriki yılların Nobel Kimya Ödülü Sahibi Aziz Sancar ve Covid-19’a karşı aşıyı geliştiren Uğur Şahin ile Özlem Türeci gibi isimleri ilk adımlarını Zaxe 3D yazıcılarda yaratıcılıklarını konuşturarak atacak. Aynı zamanda haneler için kırılan eşyaları ve tahrip olan otomobillerin parçalarını internette bulunan ücretsiz tasarımlar sayesinde, orijinal ürün kalitesinde ve 100’de 1’ine denk gelen maliyetle basılmasını sağlayacak.

Okullara Bağış İçin İdeal
Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, Türkiye’de 6 yaşındaki çocukların oyuncaklarının kopan parçasını tamir etmek ya da kendisine yeni bir oyuncak üretmek için Zaxe 3D yazıcıyı kullanmaya başladığını belirterek, 3D yazıcı kullanma yaşının ilkokula giriş seviyesine düşmesinin sektör için oldukça umut verici olduğunu, böylece 3D yazıcı sektörünün ‘Her evde bir fabrika’ hedefine hızla yaklaştığını anlattı. Zaxe yazıcıların şu anda fabrikalar ve KOBİ üretim tesislerinin yanında okullarda da kullanıldığının altını çizen Akıncı “400’den fazla okulda yazıcılarımızla varız. 1 bilgisayarı 1 çocuk kullanabilirken, 1 yazıcı 1000 çocuğun gelişimine olanak sağlıyor. Bir bağış yapılacaksa okullara 3D yazıcı bağışları yapılmalı” dedi.

İhracatta Hedef Büyük
Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı ihracat hedeflerinin büyük olduğunun da altını çizerek, “İngiltere, Almanya ve CIS ülkelerinden Rusya başta olmak üzere bunlar hedef pazarlarımızdır. Pandemi nedeniyle yavaş ilerleyen yurt dışı açılım sürecine sertifikasyon süreçlerinin tamamlanması ile güçlü bir şekilde devam ettirmeyi planlıyoruz” dedi.

Zaxe Hakkında: Zaxe 2015 yılında Türkiye’de kurulmuştur. Kullanımı kolay, güvenilir 3D baskı teknolojilerine ihtiyaç duyan firmalar ve kullanıcılar için en gelişmiş teknolojiler ile donatılmış 3D yazıcıları sunmaktadır. Rakiplerden farklı olarak, Zaxe yalnızca bir 3D yazıcı üreticisi değil, güvenilir teknik destek ekibi ile müşterilerine uçtan uca bir 3D ekosistem sunmaktadır. Zaxe, şu ana kadar ürettiği X1, X2, X1+, Z1, Z1+ 3D yazıcıları, Zaxe XDesktop yazılımı ve Zaxe filamentleri ile yüksek kaliteli baskılar almanızı sağlamaktadır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Seçim süreçlerinde medya gücünü doğru kullanmalı!"
Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Seçim süreçlerinde medya gücünü...
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"
Başkan Soyer: "Bu kavga da bitmez bu sevda da"